Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 035

datum: 16 februari 2006

Extra geld voor innovatieve bibliotheek Vathorst

Gemeente Amersfoort ontvangt 75.000 euro uit het landelijk fonds voor bibliotheek-vernieuwing, de zogenaamde InnovatieStimulans. Met deze startsubsidie gaat de

Openbare Bibliotheek Amersfoort in Vathorst nieuwe vormen van bibliotheekdienstverlening ontwikkelen.

De nieuwe bibliotheekvestiging Vathorst wordt in 2009 gerealiseerd in een gecombineerd cluster waarin ook een creatief centrum, voortgezet onderwijs en kinderopvang een plek krijgen.

Ter voorbereiding op deze permanente vestiging, wil de bibliotheek ervaring opdoen met innovatieve bibliotheekdiensten. Om de plannen te realiseren zal nauw worden samengewerkt met stichting De Kamers en stichting Vario Mundo.

Bookcrossing en bewonerscollectie

De vernieuwende bibliotheekprojecten krijgen een plek in het gebouw van De Kamers in Vathorst. Vanuit deze ruimte gaat de bibliotheek onder andere een digitale delivery service opzetten, waarbij de mogelijkheden van internet voor het raadplegen en reserveren van boeken verder worden geoptimaliseerd. Het plan is ook om het zogenaamde bookcrossing te ontwikkelen, waarbij bewoners hun eigen boeken gaan uitwisselen en elkaar via de website op de hoogte houden van hun leeservaringen. Tenslotte gaat de bibliotheek de wijkbewoners een actieve rol geven bij het samenstellen van de collectie in de permanente vestiging, door elke bewoner te vragen om een boektitel toe te voegen aan de Vathorst bibliotheek. De verwachting is dat deze activiteiten ook de contacten tussen bewoners stimuleren en daarmee bijdragen aan de sociale samenhang van de wijk.

De kosten voor het bibliotheekproject in Vathorst worden geraamd op 140.000 euro voor de periode 2006 tot en met 2008. Naast de startsubsidie van het fonds voor bibliotheekvernieuwing heeft de gemeente hiervoor geld beschikbaar gesteld.

Informatie: Joyce de la Croix, communicatieadviseur van de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs (WSO), telefoon 033 469 45 04, e-mail: croj@amersfoort.nl of Erno de Groot, directeur Openbare Bibliotheek, telefoon 033 463 19 14, e-mail e.de.groot@bibliotheekamersfoort.nl.


-----------------------

---- --