College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nieuws en publicaties

---

Actueel

16 Februari 2006

Onderzoek tibolon (Livial®) bij behandeling van osteoporose gestopt vanwege verhoogd risico op beroerte

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen is door de firma Organon geïnformeerd dat de LIFT studie, waarin het gebruik van tibolon (de werkzame stof van Livial) voor de behandeling van botontkalking bij oudere vrouwen wordt onderzocht, is stopgezet. Nieuwe tussentijdse onderzoeksresultaten afkomstig van deze studie wijzen opnieuw op een verhoogd risico op een beroerte bij gebruik van tibolon. Dit risico werd al eerder gemeld in september 2005, zie het CBG persbericht van 7 oktober 2005. De onafhankelijke veiligheidscommissie die deze tussentijdse evaluaties uitvoert, heeft nu geadviseerd het onderzoek stop te zetten, omdat de mogelijke voordelen van behandeling van botontkalking met tibolon niet langer opwegen tegen het toegenomen risico op beroerte. Alle deelnemers aan dit onderzoek en de onderzoekers zijn hierover inmiddels geïnformeerd. Tibolon is in Nederland uitsluitend geregistreerd voor de behandeling van overgangsklachten en in tegenstelling tot in sommige andere Europese landen niet voor preventie van osteoporose.

Eerdere aanwijzingen risico op beroerte bevestigd De LIFT studie betreft een onderzoek onder 4538 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 68 jaar waarin het gebruik van tibolon voor de behandeling van botontkalking (osteoporose) onderzocht wordt. In september 2005 informeerde Organon het CBG voor het eerst dat tussentijdse onderzoeksresultaten van deze studie sterke aanwijzingen bevatten dat na gemiddeld 2,4 jaar gebruik het risico op een beroerte 2,5 maal hoger is bij vrouwen die met tibolon 1,25 mg per dag worden behandeld ten opzichte van vrouwen die met een placebo (neppil) worden behandeld. Het verhoogde risico op beroerte bij langdurig gebruik van tibolon werd bevestigd in een nieuwe tussentijdse rapportage van het onderzoek. De onafhankelijke veiligheidscommissie heeft daarom geadviseerd het onderzoek stop te zetten.

Naar aanleiding van het eerste bericht in oktober 2005 was al besloten tot het opnemen van een waarschuwing voor een verhoogd risico op beroerte in de bijsluitertekst van tibolon. Het College heeft de firma aanvullende vragen gesteld over de nieuwe onderzoeksresultaten van de LIFT studie. Op korte termijn zal het College nadere informatie geven over de zonodig te nemen verdere maatregelen. Zij zal dit doen in overleg met de geneesmiddelenautoriteiten van de andere EU lidstaten waar tibolon ook geregistreerd is. Hierbij zal ook de Europese evaluatie van de mogelijke bijwerkingen van tibolon op het baarmoederslijmvlies, die op dit moment plaatsvindt, worden betrokken (zie persbericht CBG van 29 april 2005).

Verhoogd risico op beroerte bij hormoonpreparaten Tibolon is in Nederland uitsluitend geregistreerd voor de behandeling van overgangsklachten en alleen in een dosering van 2,5 mg per dag. In tegenstelling tot in andere landen wordt gebruik van tibolon in Nederland niet geadviseerd voor de preventie van osteoporose. In de productinformatie en bijsluiter van tibolon (Livial) en andere hormonale middelen die gebruikt worden voor overgangsklachten wordt al melding gemaakt van een verhoogd risico op een beroerte bij het gebruik van middelen die bestaan uit geconjugeerde oestrogenen gecombineerd met
medroxyprogesteronacetaat. Tot nu toe waren er echter nog geen gegevens beschikbaar die wezen op een vergelijkbaar risico bij andere hormoonpreparaten, waaronder tibolon 2,5 mg.

Adviezen voor Nederlandse gebruiksters
In Nederland worden de 2,5 mg tabletten alleen voorgeschreven aan vrouwen met overgangsklachten, die doorgaans aanzienlijk jonger zullen zijn dan de deelnemers in het LIFT onderzoek. In deze leeftijdscategorie is de kans op een beroerte aanzienlijk lager en er is vooralsnog geen aanwijzing voor verhoogd risico in deze leeftijdsgroep.

Gebruiksters en artsen worden gewezen op het advies in de huidige productinformatie van tibolon dat de behandeling zo kort mogelijk dient te worden gehouden bij een zo laag mogelijke dosering. Bij langdurig gebruik dient periodiek, op zijn minst jaarlijks, een zorgvuldige afweging van de voor- en nadelen van het gebruik van tibolon gemaakt te worden om te bepalen of de behandeling moet worden voortgezet.