NU'91

TBS-ers in psychiatrie maakt werken verpleegkundige onmogelijk 16-2-2006
Gisteren (15 februari 2006) verscheen een nieuwsbericht met de mededeling dat de tbs-inrichtingen te vol zitten omdat er onvoldoende doorstroom plaatsvindt. Als oplossing werd gesuggereerd dat de onbehandelbare tbs-patiënten of mensen die niet behandeld willen worden ondermeer in reguliere psychiatrische instellingen zouden moeten worden geplaatst.

NU91, de beroepsorganisatie van de verpleging en verzorging, is van mening dat deze mensen niet in de reguliere psychiatrie thuishoren. Het betreft gevaarlijke psychopaten, die onbehandelbaar zijn of niet behandeld willen worden, en waarbij de kans op herhaling van het misdrijf groot is. Deze mensen denken alleen in hun eigen belang en vormen een gevaar voor de verpleegkundigen in de psychiatrische instellingen.

De verpleegkundige heeft een professionele achtergrond en bewaakt zijn professionele grenzen. Voor onbehandelbare mensen of mensen die niet behandeld willen worden, kan de verpleegkundige geen structurele rol spelen. Daar waar dergelijke gevallen in de psychiatrie aanwezig zijn, weet NU91 dat de professionele relatie tussen verpleegkundige en patiënt verstoord raakt. Gevolgen daarvan zijn niet alleen dat beroepskrachten hun baan opzeggen, maar ook dat medepatiënten vertraging oplopen in hun behandeling.

In psychiatrie vindt grootschalige integratie plaats door patiënten buiten te instelling te laten wonen, of omgekeerd door burgers te integreren binnen de hekken van de psychiatrie. NU91 vindt dat deze ontwikkeling haaks staat op het doorschuiven van tbs-ers naar de psychiatrie. Niet alleen is dit een verplaatsing van het probleem, ook wordt hiermee pijnlijk duidelijk dat er een grijs gebied is van patiënten die tussen wal en schip vallen. Omdat de hulpverlening hier geen raad mee weet, komt dit op het bordje van de verpleegkundige terecht.
NU91 vindt dit een onduldbare ontwikkeling. NU91 roept de politiek op om werkgevers te manen maatregelen te nemen. Werknemers en werkgevers moeten zich tegen deze tendens blijven verzetten.