De orde van den prince

Antwerpen, 16 februari 2006

Verklaring Inzake De Spelling Van Het Nederlands

De Orde van den Prince, Vlaams-Nederlands genootschap voor taal en cultuur, is zeer verontrust door de dreiging dat in ons taalgebied naast elkaar twee spellingen gebruikt gaan worden.

Zij meent dat het van wezenlijk belang is voor de Nederlandstalige gemeenschap te beschikken over één uniforme spelling. Een taalgemeenschap kan zich voor de gesproken alledaagse taal verscheidenheid veroorloven. Maar voor de geschreven taal in het onderwijs, bij de overheid en in de media is één taalstandaard vereist.

Krachtens het Verdrag inzake de Nederlandse Taalunie van 9 september 1980 is 'het gemeenschappelijk bepalen van de officiële spelling' de bevoegdheid van de Nederlandse Taalunie.

De Orde van den Prince roept het Comité van Ministers, de Interparlementaire Commissie, de media, de onderwijswereld, iedereen die met de spelling van het Nederlands begaan is, op onverkort vast te houden aan de spellingsvoorstellen van de Nederlandse Taalunie.

Zij bepleit verder dat de Taalunie-organen ruim aandacht geven aan het vormen van een breed maatschappelijk draagvlak voor de spellingsregeling van het Nederlands. De Orde van den Prince wil hier graag een bijdrage in leveren.

Frank Meysman,
president.

Contactpersonen : Frank Meysman, president, 0495/20.64.64 Paul Peeters, algemeen secretaris, 03/257.05.55

De Orde van den Prince is een genootschap van meer dan 3000 leden uit Vlaanderen, Nederland en daarbuiten die zich verenigen rond het devies van vriendschap en verdraagzaamheid en die een actieve belangstelling hebben voor de instandhouding, bevordering en ontwikkeling van de taal en cultuur van de Lage Landen, temidden van de toenemende verscheidenheid van de Europese Unie.