Ingezonden persbericht


Onderzoek BSA: bewustzijn informatiebeveiliging onder IT-beslissers sterk gegroeid

Bedreigingen basis voor besluitvorming; overheid belangrijke partner

Amsterdam, 16 februari 2006 - Uit internationaal onderzoek van de Business Software Alliance (BSA) blijkt dat IT-beslissers de afgelopen twee jaar bezorgder zijn geworden over informatiebeveiliging. 78% van de ondervraagde IT-beslissers in Noord-Amerika en Europa gaf aan het aantal IT-beveiligingsprojecten te hebben verhoogd. Een meerderheid gaf aan een proactieve houding ten aanzien van beveiliging in te nemen. Volgens driekwart van de respondenten is IT-beveiliging een kernonderdeel van de bedrijfsplanning.

Het onderzoek, in opdracht van de BSA, is in januari 2006 uitgevoerd door Forrester Consulting. Het gerenommeerde onderzoeksbureau ondervroeg 410 IT-beslissers in de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk.

Uit het onderzoek blijkt dat IT-beslissers van alle financiële risico's rondom informatiebeveiliging het meest bezorgd zijn over het verlies van omzet door downtime (81%). Ruim 63% van de respondenten krijgt geregeld vragen van klanten over de beveiliging. Deze vragen van klanten zijn voor veel bedrijven (70%) aanleiding om de gebruikte IT-beveiliging te verbeteren.

Uit het onderzoek blijkt voorts dat de private sector bij informatiebeveiliging een rol voor de overheid ziet weggelegd, met name bij het bestraffen van crimineel gedrag. Het laat ook zien dat de private sector al met de overheid samenwerkt op het gebied van cyberbeveiliging. 54% van de IT-beslissers geeft aan dat men een lijst bijhoudt van overheidsinstellingen waar incidenten gemeld moeten worden. Toch meldde 67% van de respondenten dat ze meer met de wetshandhavers zouden samenwerken als deze instellingen meer vaardigheden en tools hadden voor specifiek cyberonderzoek.

"De resultaten van het onderzoek zijn bemoedigend omdat blijkt dat bedrijven databeveiliging serieus nemen en de beveiligingsmaatregelen drastisch opvoeren", aldus Beth Scott, Vice-President EMEA van de BSA. "De private sector maakt bovendien duidelijke vooruitgang in de ontwikkeling van nieuwe, steeds betere oplossingen voor informatiebeveiliging. Het is echter minstens zo belangrijk dat de overheid steun biedt door voorlichting over de risico's van slechte informatiebeveiliging en door ervoor te zorgen dat cybercriminaliteit bestraft wordt en blijft."

Het rapport is te vinden via: www.bsa.org/usa/policy/upload/2006-Security-Survey.pdf.

###

Over het onderzoek
Forrester Consulting voerde het onderzoek in januari 2006 online uit onder 410 respondenten (200 in Noord-Amerika en 210 in Europa). De respondenten waren IT-beslissers die bekend zijn metinformatiebeveiliging. 68% werkte bij bedrijven met meer dan 1.000 medewerkers. De vragen werden gemaakt door Forrester en de BSA. De foutmarge van het onderzoek is +/- 4,8%.

Business Software Alliance (BSA)
De Business Software Alliance (BSA) richt zich op het bevorderen van een veilige en legale digitale wereld. De BSA fungeert als spreekbuis van de commerciële softwaremarkt en hardwarepartners in de richting van overheden en de internationale markt. Leden van de organisatie behoren tot de snelst groeiende industrie ter wereld. De BSA-programma's ondersteunen technologie-innovatie op basis van educatie en beleidsinitiatieven die bescherming van auteursrechten, cyber-beveiliging, handel en e-commerce bevorderen. BSA-leden zijn onder andere Adobe, Apple, Autodesk, Avid, Bentley Systems, Borland, CNC Software/Mastercam, Internet Security Systems, LMS, Macromedia, Mamut, McAfee, Microsoft, Microstar, Nemetschek, OVG, PTC, SolidWorks, Sybase, Symantec, The MathWorks, UGS en WRQ. Voor meer informatie: www.bsa.org/netherlands.

Noot voor de redactie,