Ingezonden persbericht


Zorgen om paddentunnel Oud-Valkenburgerweg

Jaarlijks trekken vele honderden padden naar hun paarwateren bij het Geulpark te Valkenburg. De padden verlaten hun winterkwartieren in het Sint Jansbos en het Gerendal en trotseerden tot voor kort daarbij de oversteek over de drukke Oud-Valkenburgerweg. Daarbij kwamen vele padden om het leven.

Het IVN Valkenburg aan de Geul heeft naar aanleiding van tips van omwonenden destijds een actie op touw gezet om de diertjes veilig naar de overkant te brengen. Het probleem was ook bij de gemeente bekend, maar aangezien de Oud-Valkenburgerweg een provinciale weg is was het zaak voor de provincie Limburg om een oplossing te vinden voor het paddenprobleem.

De herinrichting van de Oud-Valkenburgerweg was voor de provincie aanleiding om ook een paddentunnel aan te leggen. Helaas heeft deze tunnel nog niet het effect gehad, wat in eerste instantie was beoogd.

De padden moeten namelijk nogal een afstand afleggen om de ingang van de tunnel te vinden en blijken huiverig om door de tunnel te gaan. Ze zoeken een andere manier om aan de overkant te komen en trotseren opnieuw de weg. Vorig jaar werden ondanks de tunnel vele tientallen padden doodgereden.

Enkele actieve vrijwilligers hebben gered wat er nog te redden viel... Nadat de padden gepaard hebben en hun eieren in het water hebben afgezet, maken ze de weg in omgekeerde volgorde. Ook daarbij zijn er nogal wat hindernissen te overwinnen en ook hierbij gaat het mis.

De provincie is al diverse malen door het IVN afdeling Valkenburg aan de Geul benaderd, maar de tijd begint te dringen en de paddenbrigadiers maken zich grote zorgen voor de komende paddentrek. Het bestuur van het IVN hoopt dan ook op een spoedige oplossing van het probleem, anders zullen er weer vele padden het loodje leggen.