Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

NIZW neemt afscheid van Gabriël van den Brink Miniconferentie Moderne professionals en de lokale opgave Utrecht, 13 februari 2006 - Op vrijdag 24 februari neemt cultuursocioloog Gabriël van den Brink afscheid van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn. Hij heeft zich in de afgelopen jaren vanuit het NIZW gemanifesteerd als een aanjager van debatten over urgente sociale vraagstukken. Het afscheid bestaat uit een miniconferentie over de veranderende rol van professionals in de sociale sector én een receptie in Grand Hotel Karel V, Utrecht. Miniconferentie
Met de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) worden gemeenten verantwoordelijk voor hulp en ondersteuning aan burgers die hiervoor niet terecht kunnen bij hun eigen omgeving. Gemeenten worden regisseur, opdrachtgever en financier van de maatschappelijk ondersteuning. Dat heeft zo zijn gevolgen voor de professionals in de sociale sector. Zij moeten aantonen dat hun inspanningen daadwerkelijk bijdragen aan het welzijn van de burgers én concurreren met andere organisaties. Voor de miniconferentie Moderne professionals en de lokale opgave is een selecte groep wetenschappers, politici, innovatiemedewerkers en bestuurders uitgenodigd. Zij debatteren over de rol van de professional in deze veranderende politieke en organisatorische context.
Programma
Het programma begint om 13.30 uur en bestaat uit de volgende onderdelen:


* Welkomstwoord door Jan de Wild, directeur NIZW Sociaal Beleid
* Lezing door Gabriël van den Brink: Moderne professionals en de opgave van de Wmo

* Toespraak door Hans Boutellier, directeur Verwey-Jonker Instituut
* Toespraak door Thijs Jansen, hoofdredacteur Christen Democratische Verkenningen

* Forumdiscussie onder leiding van Pieter Hilhorst, politicoloog en columnist
Forumleden: Monica den Boer, wetenschappelijk decaan Politieacademie,
Gabriël van den Brink, expertmedewerker NIZW Sociaal Beleid, Jan Willem Duyvendak, hoogleraar Algemene Sociologie UvA, Sadik Harchaoui, directeur FORUM (onder voorbehoud), Aalko van der Veen, bestuurder NIZW, Indra Boedjarath, directeur MIKADO.
* Vanaf 16.45 uur: receptie

Gabriël van den Brink is momenteel parttime werkzaam als lector Gemeenschappelijke Veiligheidskunde aan de Politieacademie. Recentelijk is hij benoemd tot hoogleraar Bestuurskunde aan de faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Tilburg. Binnenkort verschijnt een boek dat hij samen met anderen schreef over de lotgevallen van migranten in Rotterdam.