Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Staatssecretaris Rutte lanceert website Studiekeuze123.nl

Persbericht | 16-02-2006

Staatssecretaris Rutte (Onderwijs) neemt vandaag officieel de website www.studiekeuze123.nl in gebruik. De website is een initiatief van alle betrokken partijen in het hoger onderwijs: studenten, universiteiten en hogescholen en de overheid. Met deze website kunnen in een oogopslag verschillen tussen universiteiten of hogescholen in kaart worden gebracht wat betreft prestaties, faciliteiten, toekomstperspectieven en studentensteden. Een (toekomstige) student kan opleidingen met elkaar vergelijken op basis van 101 criteria, uiteenlopend van studentenoordelen over docenten en bruto startsalaris tot het aantal kroegen in een studentenstad. Aankomende studenten en andere belangstellenden kunnen uit de beschikbare gegevens hun persoonlijk ranglijstje opstellen. De informatie hiervoor is afkomstig uit de papieren Keuzegids Hoger Onderwijs.

Wie bijvoorbeeld naar de Hotelschool wil en daarvoor de vijf opleidingen met elkaar vergelijkt, komt tot de ontdekking dat het studentenoordeel over de opleiding in Apeldoorn (Saxion Hogeschool) het best is, dat Den Haag de gunstigste voorwaarden voor het Bindend Studieadvies heeft en dat volgens studenten Maastricht het beste kameraanbod heeft.
Wanneer op Studiekeuze123.nl gezocht wordt naar de opleiding Politicologie, dan komt de Universiteit Leiden er het beste uit met het totaaloordeel van studenten. De Vrije Universiteit (Amsterdam) en de Radboud Universiteit (Nijmegen) hebben een lagere instroom vergeleken met de Universiteit van Amsterdam en Leiden. Zowel Leiden als de Radboud Universiteit kennen een beter slagingspercentage na 6 jaar dan de beide Amsterdamse universiteiten. Studenten aan de UvA zijn het meest tevreden over de vrije keuzeruimte en, niet verrassend, voor de ruimste keuze aan kroegen kun je het best in Amsterdam studeren.

Studiekeuze123.nl wordt breed gedragen binnen het hoger onderwijs; LSVb, ISO, HBO-raad, VSNU, Paepon, hebben hiervoor op initiatief van OCW de handen ineen geslagen en aan de Stichting SURF gevraagd de website te realiseren. Deze genoemde organisaties van studenten en instellingen proberen nog voor de zomer een akkoord te sluiten over de oprichting van een gezamenlijke organisatie die voor hoogwaardige, vergelijkende informatie op de website gaat zorgen. Deze database met informatie over de opleidingen in het hoger onderwijs past binnen het idee van staatssecretaris Rutte en de universiteiten en hogescholen om zoveel mogelijk gegevens openbaar en makkelijk toegankelijk te maken voor studenten.
Laatst bijgewerkt 16-02-2006 pijl naar boven

---

Ministerie van OCW | Rijnstraat 50 | Postbus 16375 | 2500 BJ Den Haag

T: 070 412 34 56 | F: 070 412 34 50 | E: ocwinfo@postbus51.nl