Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

14-2-2006

De programma-aanpak Nota Ruimte wordt gewaardeerd met een 7+. Dat bleek uit een tussenevaluatie die werd gepresenteerd tijdens een bestuurdersconferentie op 14 februari over het functioneren van dit instrument. De conferentie startte met de uitvoering van een passievolle tango. Dekker: 'It takes two to tango; rijk en regio moeten allebei hun part dansen en op elkaar reageren'.

Dekker vind een 7+ bemoedigend maar wil naar een 8. In 2006 wil zij onomkeerbare besluiten hebben genomen over projecten uit haar Zuidvleugel programma. Voorzitter Franssen van het Bestuurlijk Platform Zuidvleugel en Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland wil dat ook, maar heeft nog wel wat twijfels of dat ook gaat lukken. Zijn zorg bestaat uit het niet kunnen prioriteren of faseren door de zuidvleugel partners zelf en een onevenwichtige ontwikkeling van de Noord- en de Zuidvleugel.

Ook minister Peijs en wethouder Stadig zijn van plan om in 2006 in het Noordvleugelprogramma de besluiten te hebben genomen. Minister Peijs gaf daarbij aan dat versnelling voor haar vooral betekent op tijd keuzes maken. Burgemeester Jacobs van Helmond liet duidelijk blijken dat hij zeer blij was met een aanspreekpunt vanuit het rijk: 'Door de programma-aanpak van het Rijk verloopt de samenwerking in de regio ook veel beter en dat is dikke winst'. Voorzitter Dwarshuis van de Stuurgroep Groene Hart en gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland is door de steun van programmaminister Veerman in staat om keuzes in het Groene Hart te maken. De belangrijke keuze dat functie (bouwen, wonen, werken) volgt het (water) peil is daar een voorbeeld van. Minister Peijs sloot de conferentie af met een oproep om de kansen die er nu liggen ook te pakken.

Download


* Tussenevaluatie (pdf, 205 KB)

Zie ook


* Speech minister Dekker