Provincie Overijssel

3,5 ton extra voor festivals

De festivals 'Deventer op stelten' en 'De stad als theater' (Zwolle) krijgen tóch geld van de provincie. Dat hebben Provinciale Staten van Overijssel woensdag 15 februari besloten op basis van een initiatiefvoorstel van de PvdA. Daarin werd in eerste instantie voorgesteld om 'De stad als theater' en 'Deventer op stelten' voor de jaren 2006, 2007 en 2008 te subsidiëren met respectievelijk jaarlijks 100.000 en 50.000 euro.

Volgens het initiatiefvoorstel moest er 450.000,- euro beschikbaar komen. Eerder besloten Gedeputeerde Staten het Deventer festival niet te subsidiëren. De Deventer organisatie is inmiddels tegen die beslissing in beroep gegaan. Voor âDe stad als theaterâ zou de subsidieaanvraag te laat zijn ingediend.

De provincie zou dit jaar twee festivals subsidiëren, te weten het Enschedees Muziekfestival en het Overijsselse festival Kunst op Straat. Het budget voor deze activiteiten bedraagt 182.000,- euro. Volgens de PvdA is dit bedrag ontoereikend voor een goede dekking en verdienden ook de populaire Deventer en Zwolse festivals een bijdrage uit de provinciepot.

Nog vóór de behandeling van het initiatiefvoorstel van de PvdA kwam er een amendement van de drie coalitiepartijen CDA, VVD én PvdA, waarin werd voorgesteld om het Zwolse festival voor drie jaren te ondersteunen met telkens 100.000,- euro en om voor 2006 âDeventer op Steltenâ een bedrag van 50.000,- euro toe te kennen. Daarmee is het Deventer festival in elk geval dit jaar uit de brand. Het amendement werd aangenomen, met uitzondering van de stemmen van de SGP, de CU en D66.Â

IJsseldelta

In de Statenvergadering werd verder besloten om 600.000,- euro beschikbaar te stellen voor het vervolg van het project IJsseldelta Zuid voor de periode van januari tot augustus 2006. Voor de eerste fase van het project IJsseldelta Zuid werd bovendien 10 miljoen euro uitgetrokken. Dat geld zal worden gebruikt om samen met het rijk de N 50 en de Hanzelijn aan te passen.

De staten stelden het ontwikkelingsperspectief Nationaal Landschap IJsseldelta vast. Het gaat om een gemeenschappelijke visie en een afsprakenlijstje tussen provincie, betrokken gemeenten en het Waterschap Groot Salland. Tenslotte gingen de staten akkoord met de Netwerkstadvisie 2030 voor Zwolle en Kampen.Â

Zorgen over bezuinigingen politie

Provinciale Staten hebben unaniem hun bezorgdheid uitgesproken over de plannen van het ministerie van Binnenlandse Zaken om het budget verdeelsysteem voor de politieregioâs aan te passen. Dat zou een forse bezuiniging tot gevolg hebben voor de politieregioâs Twente en IJsselland.

Als de maatregel doorgaat worden de korpsen gekort op hun budget met respectievelijk 7 en 3 miljoen euro. âDe uitvoer van veiligheidstaken van de Overijsselse korpsen komt daarmee in gevaar en dat zijn ongewenste effecten van deze maatregelâ zo stelde de CDA fractie tijdens de Statenvergadering. Door efficiënt werken steken de cijfers van de politiekorpsen IJsselland en Twente gunstig af bij andere korpsen in Nederland.

Het CDA kwam met een motie waarin Gedeputeerde Staten werden opgeroepen om de zorgen over te brengen aan de minister en bezwaar te maken tegen de ongewenste effecten van de nieuwe maatregel. De voltallige staten schaarden zich achter deze motie. Gedeputeerde Piet Jansen: âEen goede gedachte. Het kan immers niet zo zijn dat de korpsen in Overijssel gestraft worden voor hun goede functionerenâ .