Koninklijk Horeca Nederland

Horeca wordt gebruikt als melkkoe

Persbericht 15 februari 2006
VIDEMA profiteert van oranjegekte
Horeca wordt gebruikt als melkkoe
Woerden, 15 februari 2006 - Koninklijk Horeca Nederland hekelt de houding van Stichting VIDEMA, een organisatie die claimt recht te hebben op vergoedingen wanneer men in horecabedrijven bijvoorbeeld WK-beelden toont aan Oranjefans. Jeu Claes, directeur van Koninklijk Horeca Nederland: "De horeca wordt steeds maar weer als melkkoe gebruikt van dergelijke stichtingen, die de (administratieve) lasten voor horecaondernemers opdrijven. De koek is op."

Koninklijk Horeca Nederland vindt dat horecabedrijven die geen entreegeld heffen, geen vergoeding dienen te betalen als hun gasten in een gezellige horecaomgeving kijken naar WK-beelden. De kosten die VIDEMA jaarlijks durft te berekenen voor een gemiddeld café, bedragen 350 tot 550 euro. Het is toch absurd dat je niet gewoon in de kroeg mag genieten van deze beelden. VIDEMA wil alleen maar profiteren van de oranjegekte in Nederland", aldus Jeu Claes.

Koninklijk Horeca Nederland zal haar leden blijven adviseren geen auteursrechten aan VIDEMA af te dragen voor televisiebeelden, dus ook grootschalige sportevenementen zoals de Olympische Spelen en het WK Voetbal, die gewoon via de publieke of commerciele zenders voor iedereen te zien zijn, dus ook via een tv in de horeca.

Claes: VIDEMA is door de overheid niet eens aangewezen als uitvoerende rechtenorganisatie. VIDEMA moet maar aantonen dat sportwedstrijden die via de publieke en commerciele zenders voor iedereen te zien zijn auteursrechtelijk zijn beschermd en vallen onder de Auteurswet en dat zij voor incasso optreden namens de publieke en commerciele zenders. De geschiedenis herhaalt zich; in 1994 was de wet onduidelijk en heeft de NOS geprobeerd horecabedrijven te laten betalen voor vertoning van publieke sportuitzendingen. De Tweede Kamer vond dat niet nodig, tenzij er door de bedrijven entreegelden werden gevraagd. De wet is daarop toen aangepast.

Koninklijk Horeca Nederland strijdt al jaren tegen het uitdijen van auteursrechtelijke aanspraken. Claes: Wij hebben Minister Donner opgeroepen om de monopoliepositie van dergelijke organisaties (waaronder ook BUMA/Stemra, Sena, Stichting Reprorecht) op te heffen. Daarbij dienen eventuele vergoedingen te worden berekend op redelijke en transparante grondslagen.

---

Noot voor de redactie -