Socialistische Partij

SP pleit voor katoenfonds voor West-Afrikaanse boeren

16-02-2006 * SP Tweede-Kamerlid Ewout Irrgang heeft vandaag tijdens het debat over de uitkomsten en het vervolg van de WTO Doha Ronde gepleit voor een noodfonds om de prijsdaling van katoen voor West-Afrikaanse boeren te compenseren.

Het SP-Kamerlid is van mening dat zolang de interne steun van onder meer Europa en de VS aan hun katoenboeren niet stopt, de West-Afrikaanse katoenboeren gecompenseerd moeten worden voor de prijsdaling die dat als gevolg heeft. Irrgang: "In een land als Mali, waar drie miljoen mensen direct of indirect van katoenproductie afhankelijk zijn heeft deze prijsdaling een verwoestend effect op gigantisch veel mensenlevens. Indien gestopt zou worden met Westerse katoensubsidies zou de mondiale katoenprijs met 15% stijgen. Dit zou de Malinese overheid ruim 46 miljoen euro opleveren en in één klap het huidige Malinese handelsbalanstekort opheffen. Dit geld zou vervolgens aangewend kunnen worden voor het behalen van de millenniumdoelstellingen zoals onderwijs voor alle jongens en meisjes in 2015, of gezondheidszorg voor iedereen".

Minister Brinkhorst van Economische Zaken gaf te kennen niets te zien in een noodfonds en trok de vergelijking met de stabiliteitsfondsen in de jaren '70 die destijds niet hebben gewerkt. Volgens Irrgang gaat deze vergelijking niet op: "ons voorstel is niet om in te grijpen in de mondiale prijzen zoals de stabiliteitsfondsen van toen beoogden. Wij willen simpelweg compensatie voor de katoenboeren zolang er van eerlijke handel geen sprake is."