Stichting Wakker Dier

Brabants restaurant haalt foie gras van de kaart

Persbericht - 16 februari 2006

Restaurant De Ceulse Kaar heeft deze week op verzoek van Stichting Wakker Dier toegezegd nooit meer foie gras (vervette ganzen- of eendenleverpaté) op het menu te zetten. Wakker Dier had De Ceulse Kaar per brief geïnformeerd over de productiewijze van foie gras en had dringend verzocht het dieronvriendelijke product niet meer te serveren. Kort na ontvangst van de brief kreeg Wakker Dier van het Boxtelse restaurant, wat gelegen is aan de Eindhovenseweg, de bevestiging dat de vervette ganzenlever definitief van de kaart gehaald zal worden. Stichting Wakker Dier is verheugd over deze diervriendelijke stap van De Ceulse Kaar. Eerder haalden al veel andere restaurants foie gras van de kaart na overleg tussen Wakker Dier en horeca-organisaties, zoals restaurant "le Cirque" van Joop van den Ende.

De productie van foie gras is vanwege het ernstige dierenleed in Nederland, evenals in veel andere landen, verboden. De WTO verbiedt echter importbeperkingen die betrekking hebben op dierenwelzijnsredenen en daarom mag Nederland de import niet verbieden. De eenden en ganzen worden met trechters en buizen meermalen per dag pneumatisch gedwangvoederd om in enkele weken tijd vijf tot tien keer grotere levers te krijgen dan normaal. Hierdoor ontstaat een extreem vette ziekgemaakte lever die in luxe restaurants als delicatesse wordt geserveerd. Eerder concludeerden wetenschappers van de Europese Commissie al dat de dwangvoedering gepaard gaat met veel dierenleed.

Stichting Wakker Dier voert sinds vijf jaar actie tegen de verkoop van de dieronvriendelijke foie gras (ganzen- of eendenleverpaté). Met succes: de Makro, Lucas Klamer, Super de Boer, Edah en Konmar stopten inmiddels met de verkoop van foie gras. Ook Rabobank wil geen foie gras bedrijven meer financieren. Naar aanleiding van voorlichtingsacties voor restaurants stopten vele restaurants met het serveren van foie gras en veel restaurantbezoekers zeiden toe de foute leverpaté nooit meer te eten. In 2002 bracht horecaorganisatie `G7' (waaronder 175 toprestaurants) het advies uit aan haar leden om de Foie Gras van de kaart te halen. Dit vanwege de dieronvriendelijkheid en de steeds groter wordende maatschappelijke verontwaardiging. Het advies volgde na gesprekken tussen Wakker Dier en de restaurantsector.