Vereniging VNO-NCW

VNO-NCW zwaar teleurgesteld over resultaat dienstenrichtlijn

16 februari 2006 - De ondernemingsorganisatie VNO-NCW is zwaar teleurgesteld dat het Europees Parlement heeft gemorreld aan de dienstenrichtlijn. Hierdoor mist Europa een dringend noodzakelijke kans op economische groei. Partijen die de richtlijn verder hebben uitgehold winnen op korte termijn wellicht wat sympathie, maar aanvaarden dat er op termijn minder banen bijkomen in Europa. Er blijven belangrijke, dure belemmeringen voor grensoverschrijdende dienstverlening. Vooral vele MKB ondernemers die willen expanderen in andere landen zijn hier de dupe van.

Het compromis over de kern van het richtlijnvoorstel - het land van oorsprong beginsel - is vaag over welk recht en welke verplichtingen voor ondernemers van toepassing zijn: die van het land waar het bedrijf is gevestigd of die van het land waar het bedrijf aan de slag wil. Door deze juridische onzekerheid blijft de situatie bestaan dat ondernemers zelf, via een langdurige procedure bij het Hof, moeten bewijzen dat zij ongerechtvaardigd gehinderd worden.

VNO-NCW betreurt het uitsluiten van diverse sectoren van de richtlijn. Juist nu behoefte is aan flexibiliteit op de Europese arbeidsmarkten besluit het Parlement in Straatsburg de uitzendbranche uit te sluiten.

Nu zijn de Europese Commissie en de Raad van Ministers aan zet. VNO-NCW roept hen op een betere balans tot stand te brengen tussen een volledig vrije markt van diensten en gerechtvaardigde uitzonderingen daarop om nationale belangen te beschermen.

contact: communicatie@vno-ncw.nl | telefoonnummer: 070 349 01 67 | fax: 070 349 01 77