Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


Brandveiligheid discotheken schiet tekort

Titel
Onderzoek veiligheid en gezondheid bij discotheken

Uit het maandag naar de Tweede Kamer gestuurde onderzoek van de VROM-Inspectie blijkt dat bij meer dan de helft van de discotheken tekortkomingen zijn met de brandveiligheid. Bij twee discotheken was direct ingrijpen noodzakelijk.

Medewerkers van de VROM-Inspectie onderzochten 30 discotheken op brandveiligheid, constructieve veiligheid, gebruiksveiligheid en gezondheid. Doel van het onderzoek was om een beeld te krijgen van de naleving van en het toezicht op de VROM-regelgeving op het gebied van veiligheid en gezondheid.

Bij 22 van de 30 onderzochte discotheken zijn tekortkomingen ten aanzien van verplichte branddetectie- en -bestrijdingsmiddelen geconstateerd. Bij een aantal discotheken ontbreekt het certificaat. Het certificaat is de waarborg dat de brandmeldinstallatie en het onderhoud van de brandblusmiddelen voldoen aan de daaraan gestelde eisen. Het CCV beheert en onderhoudt certificatieschema's voor onder meer brandmeldinstallaties en onderhoud van kleine blusmiddelen. Afnemers doen er altijd verstandig aan om hun gecertificeerde leverancier om een certificaat te vragen.

Op basis van de resultaten heeft de VROM-Inspectie aanbevelingen voor betere naleving opgesteld voor discotheekeigenaren, gemeenten en de brancheorganisatie. Ook werkt VROM samen met andere partijen aan een digitale horecawegwijzer die ondernemers een helder beeld moet geven van de eisen die gesteld worden.