Pwc

http://www.pwc.com/nl

PwC: Verantwoording in jaarverslag pensioenfondsen kan beter

Het jaarverslag van pensioenfondsen kan een grotere rol spelen bij het afleggen van verantwoording aan de belanghebbenden. Dit is de belangrijkste conclusie uit een onderzoek van PricewaterhouseCoopers naar de jaarverslagen van een aantal toonaangevende pensioenfondsen.

De onderzoekers stellen dat de verantwoording zou moeten uitgaan van het geheel aan belangen van alle belanghebbenden die bij het fonds zijn betrokken. 'Wordt geredeneerd vanuit die belangen dan blijkt een meer kwalitatieve en ook meer uitgebreide verslaggeving wenselijk te zijn', stelt het onderzoeksrapport

Uit het onderzoek blijkt dat vooral kwalitatieve elementen nog onvoldoende terug te vinden zijn in de jaarverslagen. 'Het gaat dan om zaken als de missie van het fonds, het beleid dat het fonds heeft geformuleerd om die missie te bereiken en hoe het pensioenfonds en de uitvoering zijn georganiseerd', zegt Wim Koeleman van de Groep Investment Management/Pensioenfondsen van PricewaterhouseCoopers. Verder zouden volgens de onderzoekers de jaarverslagen meer aandacht kunnen besteden aan medezeggenschap van gepensioneerden, de deskundigheid en onafhankelijkheid van het bestuur, het communicatiebeleid, de (financierings)relatie met de verbonden onderneming en de sociaal-economische omgeving, en de mogelijke gevolgen daarvan voor de (toekomstige) zekerheid van de pensioenen.

Andere belangrijke conclusies zijn:

- Verantwoording over de formele en materiele onafhankelijkheidspositie van de pensioenfondsen verdient meer aandacht

- In een groot deel van de onderzochte verslagen wordt nauwelijks ingegaan op de wijze waarop de bedrijfsvoering is georganiseerd.

- Pensioenfondsen kunnen meer inzicht verstrekken in de manier waarop de continuïteit en de betrouwbaarheid van de uitvoering zijn gewaarborgd.

Koeleman benadrukt dat een goede 'pension fund governance' staat of valt met een goede en transparante verslaggeving. 'Ontbreekt het inzicht in het functioneren van het fonds, dan ondermijnt dat het vertrouwen in dat functioneren', aldus Koeleman.

De conclusies van het onderzoek zijn verwerkt in het boek 'Helder verantwoording afleggen' Om te komen tot een betere verantwoordingsfunctie van het jaarverslag van pensioenfondsen, bevat het rapport concrete aanbevelingen. 'Belangrijk uitgangspunt daarbij is dat het jaarverslag een helder inzicht moet bieden in de wijze waarop de belangen van alle betrokkenen zijn behartigd. Alleen zo kunnen pensioenfondsen rekenen op het vereiste vertrouwen van werkgevers, werknemers, gepensioneerden en tal van andere belanghebbenden', besluit Koeleman.