Ingezonden persbericht


Laptops verbonden met wereldwijde mobiele netwerken

GSMA en Intel maken automatische verbinding laptops en hogesnelheids 3G-breedbanddatanetwerken en WiFi-netwerken mogelijk via SIM

Kontich, 16 februari 2006 - Tijdens het 3GSM World Congress, de jaarlijkse bijeenkomst van de mobiele wereld, introduceerden de GSM Association (GSMA) en Intel Corporation een initiatief voor het faciliteren en stimuleren van de inzet van GSM-technologie in laptops. Hiermee kunnen gebruikers overal ter wereld draadloos verbinding maken met, en roamen tussen wereldwijde 3GSM- en WiFi-netwerken. Het initiatief maakt gebruik van dezelfde SIM-kaarttechnologie waar mobiele telefoons momenteel gebruik van maken.

De GSMA en Intel zullen samen richtlijnen ontwikkelen voor het integreren van 3G-modems en SIM-kaarten in laptops. Deze richtlijnen zijn van groot belang om te kunnen garanderen dat deze functionaliteit snel en eenvoudig is aan te bieden aan laptopgebruikers overal ter wereld. De GSMA en Intel willen organisaties die belangrijk zijn voor de marktimplementatie, zoals mobiele operators, pc-fabrikanten en leveranciers van netwerkinfrastructuur, bij dit initiatief betrekken. Een aantal fabrikanten van laptops heeft al plannen bekendgemaakt om GSM-functionaliteit aan te bieden.

"We willen garanderen dat in de toekomst elke notebook geschikt zal zijn voor SIM-technologie", zegt Rob Conway, CEO van de GSM Association. "Deze ontwikkeling brengt de voordelen en alomtegenwoordigheid van het GSM-platform naar de notebookmarkt, waarvoor dit jaar een wereldwijde omzet van meer dan 60 miljoen laptops wordt voorspeld. De uitrol van 3G-netwerken overal ter wereld verloopt steeds sneller en rijke functionaliteit wordt toegevoegd met behulp van HSDPA-upgrades. Hierdoor kunnen gebruikers van laptops met ingebouwde connectiviteit met de 3GSM-wereld maximaal profiteren van de voordelen van naadloze toegang tot mobiele draadloze breedbanddiensten op basis van beveiligde authenticatie. Daarbij kunnen mobiele operators profiteren van aanzienlijke kansen voor markt- en omzetgroei."

Sean Maloney, Executive Vice-President en directeur van Intels Mobility Group, voegt hieraan toe: "In de loop van 2006 zullen veel van onze klanten Intel Centrino Mobile Technology-laptops aanbieden, die niet alleen zijn voorzien van ingebouwde WiFi-technologie, maar bovendien zijn uitgerust met een interne 3GSM-gegevenskaart en een geïntegreerde SIM-lezer. Hiermee worden notebooks getransformeerd tot heuse multicommunicatieterminals en verandert SIM-technologie in het authenticatiemiddel bij uitstek voor GSM-, GPRS-, EDGE-, 3GSM-, HSDPA- en WiFi-netwerken."

Dit initiatief bouwt voort op werk van de GSMA, dat de basis legde voor scenario's voor de naadloze roaming tussen netwerken met gemengde technologische infrastructuren en de inzet van SIM-kaarten voor toegangscontrole en facturatie via WiFi. De nadruk van dit initiatief ligt bij het ontwikkelen van richtlijnen op basis waarvan GSM-technologie, met inbegrip van de nieuwe draadloze hogesnelheids 3G-breedbandtechnologie HSDPA, in laptops kan worden opgenomen.

Reacties uit de markt
"Met dit belangrijke initiatief zal onze Business Everywhere-propositie meer ingang vinden, zodat een groter aantal klanten een eenvoudige en naadloze mobiele ervaring wordt geboden. Nu we HSDPA - de volgende fase in onze mobiele-breedbandstrategie - uitrollen, zullen klanten het werkelijke potentieel van dit initiatief ondervinden." Philippe Bernard, Executive VP van Orange Business Solutions

Alan Harper, Group Strategy Director bij de Vodafone Group: "Onze klanten hebben behoefte aan eenvoudiger en samengestelde diensten. Met Vodafone Mobile Connect kunnen onze klanten toegang op afstand krijgen tot gangbare zakelijke toepassingen door software en een gegevenskaart te installeren. Dankzij dit initiatief en onze bestaande relatie met pc-fabrikanten is Vodafone in staat om mobiel breedband in steeds boeiender vormen aan te bieden door middel van automatische verbindingen naar Vodafones 3G-, HSDPA- en WiFi-netwerken vanaf hun laptops."

"Bij T-Mobile zijn we enthousiast over de gestandaardiseerde integratie van SIM-kaarten in notebooks. Deze kaarten maken naadloze draadloze connectiviteit mogelijk op basis van uiteenlopende toegangstechnologieën, zoals HSDPA en WiFi. Hierdoor wordt extra ondersteuning geboden voor de 'always best connected'-strategie van T-Mobile." Hamid Akhavan, Chief Technology Officer van T-Mobile

###

Intel
Intel, marktleider in chipinnovatie, ontwikkelt technologieën, producten en initiatieven die de manier waarop mensen leven en werken, voortdurend verbeteren. Meer informatie over Intel is te vinden op www.intel.com/pressroom.

Intel Corporation
Ann Lambrechts
Tel.: +32 (0)3 450 0911
E-mail: Ann.Lambrechts@intel.com

Lammers van Toorenburg Benelux PR
Sabine Lakerveld
Tel.: 030 - 656 5070
E-mail: intel@lvtpr.nl