FNV

FNV blij over demonteren explosieve Bolkesteinrichtlijn

'Een goede eerste stap. Uitstekend lobbywerk ook van John Monks en zijn Europees Vakverbond (EVV). En natuurlijk een mooie beloning voor de 500 FNV-ers die deze week in Straatsburg hebben gedemonstreerd' Dat is de eerste reactie van FNV-voorzitter Agnes Jongerius op het nieuws dat het Europees Parlement akkoord is gegaan met een sterk bijgestelde Dienstenrichtlijn, die het vrije verkeer van dienstverlening in Europa moet regelen.

Maar volgens Jongerius is achterover leunen er niet bij. De zwaar door het Europees Parlement geamendeerde richtlijn moet nu eerst nog beoordeeld worden door de lidstaten. En ook de Europese Commissie moet nog een oordeel vellen.

Maar voorlopig lijken een aantal bedreigingen van het Nederlandse arbeidsklimaat afgewend. Zo is het omstreden beginsel van het land van oorsprong uit de richtlijn geschrapt en ook het arbeidsrecht blijft buiten schot. Buitenlandse dienstverleners die hier werknemers aan het werk zetten moeten die dus belonen volgens de hier geldende arbeidsvoorwaarden. En ook het Nederlandse arbeidsrecht blijft op deze werklnemers van toepassing.

Blijft over de controle op de naleving van die regels. Jongerius: 'Wat dat betreft hebben we nog een appeltje te schillen met het kabinet en de minister van Economische Zaken, Brinkhorst in het bijzonder. Ik neem het hem bijzonder kwalijk dat hij de loftrompet steekt over het SER-advies dat een heel eind in de richting komt van wat nu is aangenomen in het EP. Maar ondertussen roept hij samen met een aantal andere collega-ministers van andere landen de Commissie op de onversneden Bolkesteinrichtlijn te handhaven.'

De FNV zal daar zeker op terugkomen bij het komende voorjaarsoverleg op 9 maart tussen kabinet en sociale partners waar de Dienstenrichtlijn op de agenda staat. Maar ook op andere manieren zullen FNV en bonden van zich laten horen , zoals via de campagne 'Gelijk werk, gelijk loon' waarmee FNV Bondgenoten het voortouw heeft genomen.

16 februari 2006