Gemeente Dordrecht


---

Zorg in het onderwijs

Protocol Multidisciplinaire teams in het basisonderwijs

Ietske Roest

De Multidisciplinaire teams in het basisonderwijs verzorgen de zorg in het onderwijs. Zorg die erop gericht is problemen bij leerlingen vroegtijdig te onderkennen om vervolgens snel, efficiënt en effectief hulp in te zetten. Door het standaardiseren van processen kunnen de teams professioneler en éénduidiger werken. Het protocol is hierin een hulpmiddel. " Met het Dordts Protocol voor Multidisciplinaire samenwerking in het basisonderwijs gaan we eenduidig rapporteren en registreren. Elk team op elke school werkt dan volgens dezelfde richtlijnen. De kwaliteit van de werkzaamheden van de teams krijgt hiermee een sterke impuls",aldus wethouder Veldhuijzen. Dordrecht werkt al tien jaar met Multi-Disciplinaire Teams, kortweg MDT's, in het basisonderwijs. Daarin zitten de interne schoolbegeleider, de schoolmaatschappelijk werker, de jeugdarts en de orthopedagoog van het Centrum voor Educatieve Dienstverlening. Ieder lid kijkt vanuit zijn eigen kennis en dossiers naar het probleem. Het team geeft de school advies over de hulp die aan individuele leerlingen geboden dient te worden.

In Dordrecht hebben 35 van de 38 basisscholen een Multi-Disciplinair Team. Alleen twee reformatorische scholen en de vrije school doen niet mee. Op deze scholen zijn geen MDT's maar er is wel hulp voor de zorgleerlingen. Zij organiseren deze zorg vanuit hun eigen netwerk. Ook alle vmbo-scholen in Dordrecht hebben een MDT. Bij de HAVO en VWO-scholen wordt gewerkt aan een MDT-aanpak.

Het protocol heeft het karakter van zowel een basisdocument als een handleiding multidisciplinaire samenwerking en bevat minimumafspraken over het functioneren van het multidisciplinair overleg op de basisschool. Het protocol is in goed overleg tussen de onderwijsinstellingen, het samenwerkingsverband Weer Samen Naar School, het Centrum voor Educatieve Dienstverlening, de GGD en Bureau Jeugdzorg tot stand gekomen.

Redactie
Ietske Roest
Communicatie

telefoon 078 - 639 89 83

email i.roest@dordrecht.nl

Informatie
Helma Seelen
Welzijn
telefoon 078 - 639 87 43