Gemeente Leiden

Onderzoek universiteit Groningen:

Woonlasten Leiden bij laagste vijf gemeenten van Nederland

Het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen heeft deze week haar onderzoek gepubliceerd naar de woonlasten in alle 458 gemeenten van Nederland. Uit dit onderzoek blijkt dat de gemiddelde woonlasten in Leiden met E 432 per jaar tot de laagste vijf van heel Nederland behoren. Leiden moet alleen de gemeenten West-Koggenland (E 386), Ameland (E 412), Terneuzen (E 421) en Goes (E 429) voor laten gaan.

Zeer goede score
Nadat het COELO eerder bekend had gemaakt, dat de woonlasten in Leiden de laagste waren van de 35 grote gemeenten, blijkt Leiden nu ook in het overzicht van alle gemeenten zeer goed te scoren. Bij de berekeningen is het COELO uitgegaan van een meerpersoonshuishouden in een gemiddelde woning. Genoemde bedragen zijn een optelling van de OZB voor de eigenaar van een gemiddelde woning, plus rioolrecht en reinigingsheffing, minus een eventuele heffingskorting.

Verschillen in de regio

Binnen de regio Holland Rijnland lopen de woonlasten zeer uiteen. Gemiddeld bedragen de woonlasten ongeveer E 700 per jaar. Leiden is met E 432 veruit het voordeligst. Het verschil met de op een na goedkoopste, de gemeente Lisse (E 547), bedraagt E 115. In vergelijking met aanvoerder Alkemade (E 746), betaalt de Leidse belastingbetaler gemiddeld per jaar E 314 minder.

Resultaat vasthouden

Wethouder Van der Sande (Financiën / VVD) reageert tevreden, maar nuchter: "Ik ben blij met dit resultaat, maar ik kijk nu liever vooruit. De komende vier jaar moeten we dit resultaat voor de burgers vasthouden en daarnaast inzetten op verlaging van de lasten voor instellingen en bedrijven. Dat kan door lagere belastingen, maar ook door nog minder regels en bureaucratie."

Noten voor de redactie:
Wethouder Van der Sande is beschikbaar via de afdeling Communicatie mocht u naar aanleiding van dit persbericht nog vragen hebben.

Meer informatie:
Bert van den Ham, bureau Communicatie gemeente Leiden, tel. (071) 516 51 18 en (06) 224 394 88. Zie ook www.coelo.nl bij 'Atlas 2006'.

---- --