Gemeente Delft

120.000 euro subsidie voor Delftse bibliotheekvernieuwing

De gemeente Delft krijgt van de Stuurgroep Bibliotheekvernieuwing een bedrag van E 120.000,= voor drie ingediende projecten op het gebied van bibliotheekvernieuwing. Samen met DOK (de nieuwe naam voor de Openbare Bibliotheek, het Kunstcentrum en de Discotake) had de gemeente 13 projecten ingediend. Ook 50 andere gemeente hadden een aanvraag ingediend. Het ministerie van OCenW had ruim 4 ton euro ter beschikking voor een subsidiestroom InnovatieStimulans Bibliotheekvernieuwing.

De gemeente ontvangt een bedrag van E 38.000,= voor een project met de naam "De Niet Lezen Club". Het project richt zich op analfabeten en laaggeletterden. Juist deze groepen zijn niet zo maar klant in een bibliotheek. Het project heeft als doel deze groepen uit de samenleving ook gebruiker te maken van DOK. Voor een project DOK Studio krijgt de gemeente E 67.000,=. Met behulp van audiovisuele middelen in een mobiele studio wordt een groep jongeren een dag aan het werk gezet met literatuur en film of radio om te komen tot een eigen productie (film?, radioprogramma?), die bijvoorbeeld op het web kan worden bekeken of beluisterd. Tenslotte ontvangt de gemeente een subsidie (E 15.000,=) voor een DOK-zomerkamp. DOK wil met een aantal "lezende families of individuen" een cultureel zomerkamp organiseren, waarin lezen en andere culturele activiteiten centraal staan.

De uitvoering van de projecten moet een voorbeeldfunctie hebben voor andere bibliotheken. Het zijn uniek bedachte projecten.

Het rijk geeft in de jaren 2006 en 2007 in totaal 20 miljoen euro uit aan bibliotheekvernieuwing. Veel geld gaat naar kleine gemeenten om de functie van basisbibliotheek daar te verstevigen. Maar ook middelgrote gemeenten als Delft hebben nu aanvullende projectgelden ontvangen.

Eerder had de gemeente al bericht ontvangen van de provincie Zuid-Holland dat deze een project DOK Tankstation zal ondersteunen met een subsidie van E 36.000,=. DOK heeft bedacht hoe een oplaadpunt te realiseren voor allerlei vormen van informatie en culturele content: legale muziek of een luisterboek voor een MP3-speler, digitale informatie op een USB-stick voor een scriptie, foto's enzovoort.

Voor nadere informatie

Gemeente Delft

vakteam Communicatie, 015 - 2602500

DOK directie: de heer E.F.M. (Eppo) van Nispen tot Sevenaer, telefoon 015 213 5861; e-mail e.vannispen@dok.info


-----------------------

---- --