Ingezonden persbericht


16 februari 2006

Heliview: zakelijke markt voor mobiele telefonie op slot

De zakelijke markt voor mobiele telefonie vertoont een zeer hoge mate van verzadiging. Op vestigingsniveau maakt 65% van de vestigingen gebruik van mobiele telefonie, gelijk aan 2004. Daarnaast is het gemiddeld aantal aansluitingen per vestiging stabiel en blijven marktverhoudingen tussen providers nagenoeg in tact. Dit blijkt uit de Mobile Communication Monitor van Heliview, een recent onderzoek onder 600 telecom verantwoordelijken.

De nummers één, twee en drie in de zakelijke markt blijven KPN, Vodafone en T-mobile met respectievelijk aandelen op vestigingsniveau van 64%, 29% en 8%. Debitel lijkt verder terrein te verliezen in de zakelijke markt en ook Telfort en Orange winnen nauwelijks aandeel. Deze laatste drie providers scoren ook lager op diverse imago aspecten. Wel heeft Telfort volgens de onderzochte telecom verantwoordelijken haar prijs/ kwaliteitsverhouding significant verbeterd.

Doordat er nauwelijks sprake is van nieuwe zakelijke gebruikers, is groei voor de providers vrijwel uitsluitend mogelijk door het 'wegkopen' van zogenaamde churn bij andere providers. Van alle onderzochte telecom verantwoordelijken heeft echter 92% de intentie om het huidige contract te verlengen. Opvallend is dat in de overheidssector 17% van plan is de huidige contracten niet voort te zetten, oftewel op zoek te gaan naar een alternatief. Sprekend voor het huidige marktbeeld is dat bij een eventuele overstap, in 66% van de gevallen dit gebeurt vanuit kostenoverwegingen. Service aspecten lijken steeds minder van belang. Voor telecom providers is het cruciaal om in een verhoogd tempo mobiele datadiensten te ontwikkelen, met deze diensten is het immers nog wel mogelijk om snel groei te realiseren. Over Heliview:

Heliview Research is een full-service marktonderzoekbureau gespecialiseerd in business to business-onderzoek op het gebied van Informatietechnologie, Telecommunicatie, Mobiliteit, HRM, Charitatief, Financieel, Facilitair en Milieu. Voor meer informatie over dit persbericht, Heliview of onze producten kunt u contact opnemen met:

Vincent de Pooter, Senior Analist ICT (vincent.de.pooter@heliview.nl)

Heliview, Lage Mosten 1-5, 4822 NJ Breda, tel: 076-548 40 00

Of bekijk onze website: www.heliview.com.