Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Stichting De Noordzee

Amateuristische regie wind op zee

Stichting De Noordzee verontrust over besluit van minister Brinkhorst

Utrecht, 16 februari 2006 - Nieuwe aanvragen voor windmolenparken op zee kunnen weer ingediend worden. Dat heeft minister Brinkhorst van Economische zaken vandaag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Stichting De Noordzee is vóór windmolens op zee, maar vindt dat de overheid een goede ontwikkeling van windmolenparken traineert. De aanvragen van windmolenparken werd juist vorig jaar stopgezet, omdat de grote hoeveelheid niet verwerkt kon worden. Dat de stop weer opgeheven wordt, zonder een aanpassing van het beleid, vindt Stichting De Noordzee getuigen van amateurisme.

In de eerste helft van 2005 was er een stortvloed aan aanvragen voor windmolenparken op de Noordzee. In een systeem van 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt' kon elke geïnteresseerde een aanvraag indienen. Er werden in korte tijd 57 initiatieven gelanceerd. De overheid was niet berekend op deze overweldigende belangstelling en kon de aanvragen niet verwerken. In mei 2005 werd daarom de vergunningverlening tijdelijk stilgezet. Het beleid moest worden herzien. Daarnaast werd ook de subsidieverstrekking per direct stopgezet, ook daar moest een betere regeling voor komen.

Op het symposium 'Wind op zee, natuurlijk!' van Stichting De Noordzee, in december 2005, werd door een brede groep belanghebbenden geconcludeerd dat het huidige beleid voor wind op zee niet werkt. Dit waren onder andere initiatiefnemers van windparken op zee, energieleveranciers, windmolenbouwers, ngo's, juristen en onderzoekers. Uit de brief van de minister blijkt echter dat de beleidsregels niet aangepast worden. Wel is inmiddels een maximum aan subsidiegelden vastgesteld, genoeg voor ongeveer twee extra parken (maximaal 700 MW).

Stichting De Noordzee is niet blij met de gehele gang van zaken. De overheid gaat, ondanks adviezen van o.a. windparkontwikkelaars en milieu-organisaties, op dezelfde voet verder. "De bestaande beleidsregels zijn niet werkbaar gebleken, maar de overheid is bang voor schadeclaims. In onze ogen heeft de overheid niet voldoende moeite gedaan om tot een nieuw beleid te komen," aldus Eddy van Well van Stichting De Noordzee. "Dat is hoogst onverstandig. Er zou meer tijd voor genomen moeten worden. Op deze manier wordt het nooit wat met windenergie op zee."

--------- EINDE BERICHT -----------

Informatie voor de pers:

Eddy van Well, Stichting De Noordzee
06-21625731, e.vanwell@noordzee.nl

Op www.noordzee.nl is onder 'nieuws' meer informatie te vinden, waaronder een link naar de brief van Minister Brinkhorst.

Stichting De Noordzee, Drieharingstraat 25, 3511 BH Utrecht, 030 - 2340016