Stichting Aids Fonds

Tijdelijke opheffing reisverbod voor mensen met hiv is schijnvertoning van VS

Amsterdam, 15 februari 2006

Een eenmalig inreisvisum voor mensen met hiv om de Gay Games (Chicago, juli 2006) in de VS te bezoeken maakt het algemeen inreisverbod naar de VS voor mensen met hiv niet ongedaan. Sterker nog, het maakt reizen via of naar de VS in de toekomst onmogelijk. De Hiv Vereniging Nederland en het Aids Fonds roepen de Nederlandse overheid op om bij de Amerikaanse autoriteiten aan te dringen elke vorm van inreisverbod voor mensen met hiv per onmiddellijke ingang op te heffen.

Achtergrond
Er geldt een algemeen inreisverbod naar de VS voor mensen met hiv vanwege gevaar voor de volksgezondheid, zoals is vastgelegd in de Immigration and Nationality Act, Section 212 van de VS. Via een eenmalig inreisvisum kunnen mensen met hiv speciale evenementen bijwonen zoals de Gay Games of de UNGASS (United Nations General Assembly Special Session on HIV/AIDS) van de Verenigde Naties (New York, juni).

Het inreisverbod van de VS gaat in tegen het internationale recht op vrij verkeer en gaat in tegen het standpunt van de United Nations High Commisioner of Refugees, UNAIDS en de Nederlandse overheid dat een inreisverbod mensen met hiv discrimineert. Zij benadrukken dat een inreisverbod geen enkele waarde heeft vanuit het oogpunt van de bescherming van de volksgezondheid.

Standpunt Hiv Vereniging Nederland (HVN) en Aids Fonds De HVN en het Aids Fonds stellen dat het verbod discriminerend en stigmatiserend is. Iedere burger van de VS burger kan zich beschermen tegen het hiv-virus.
De tijdelijke opheffing is een schijnvertoning. Gegevens van de aanvrager blijven genoteerd bij de Immigratiedienst. Bij een volgende reis via of naar de VS kan men geweigerd worden. Men heeft namelijk eerder en zogenaamde waiver aangevraagd en de Immigratiedienst zal zich afvragen waarom dat nu niet is gebeurd. Dat risico loopt men ook als men in het vliegtuig zelf een zogenaamde Visa waiver niet juist invult; terwijl het wél vermelden van de hiv-infectie tot weigering zal leiden.

Om die reden is het vrijwel onmogelijk om als belangenorganisatie de UNGASS in juni bij te wonen, stelt Jelle Houtsma, voorzitter van de HVN. En juist op die vergadering wordt gesproken wat een goede hiv/aids-bestrijding moet inhouden en wat te doen tegen discriminatie en stigmatisering van mensen met hiv. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zou graag zien dat de HVN deel uit maakt van de Nederlandse delegatie.

Oproep
De HVN en het Aids Fonds roepen de Minister van Buitenlandse Zaken op elke vorm van inreisverbod voor mensen met hiv onder de aandacht van de Amerikaanse autoriteiten te brengen en te pleiten tot opheffing hiervan. Daarnaast kan hij het Nederlandse standpunt naar voren brengen in multilaterale en/of Europese fora en tijdens de UNGASS in juni.