Stadsdeel Amsterdam-Noord

Provincie ondersteunt Amsterdam-Noord in woningbouw

Gedeputeerde Ton Hooijmaijers en het dagelijks bestuur van Amsterdam-Noord hebben tijdens een werkbezoek aan het stadsdeel afspraken gemaakt over samenwerking op het gebied van woningbouw. Doel is de jaarlijkse woningbouwproductie en het bouwtempo te verhogen. De samenwerking betreft onder andere het wegnemen van knelpunten in procedures en processen bij de planvorming.

Stadsdeel Noord wil zijn woningbouwproductie verhogen van honderd naar duizend woningen per jaar vanaf 2009 maar is beperkt in zijn mogelijkheden. Enerzijds vormt de bedrijvigheid in de haven vanwege milieuwetgeving en veiligheidsrisicos een belemmering. Anderzijds is dat de bereikbaarheid van het stadsdeel. Bovendien ontbreekt het het stadsdeel aan geld. Amsterdam-Noord is hot, volgens Rob Post maar we zijn voor een deel afhankelijk van anderen bij het benutten van alle mogelijkheden die het stadsdeel biedt.

Gedeputeerde Hooijmaijers biedt de hulp van de provincie aan. Zestienduizend plannen zijn geen zestienduizend woningen. Er is grote behoefte aan extra woningen in de goedkoopste categorie sociale woningbouw maar ook in de duurste categorie vrijesectorwoningen. Amsterdam-Noord heeft de ruimte en is bovendien het enige stadsdeel waar voor relatief weinig geld nog veel gerealiseerd kan worden. De bestaande plannen zijn ambitieus maar gaan mij niet ver genoeg.

Volgens Hooijmaijers is een andere financiële insteek vanuit de centrale stad gewenst. Gezien de schaarse beschikbare middelen ziet hij meer in het realiseren van grote aantallen woningen in Amsterdam Noord dan in het bouwen van sociale woningen verspreid over andere delen van Amsterdam.

Hooijmaijers heeft toegezegd om te onderzoeken in hoeverre het verplaatsen van milieubelastende bedrijven al dan niet met subsidie van de provincie tot de mogelijkheden behoort. Door verplaatsing naar elders in de haven zouden huizen kunnen worden gebouwd op de leeggekomen plek en wordt de omgeving meer geschikt voor woningbouw.

Daarnaast zal de provincie op verzoek van het stadsdeel sneller en meer informatie uitwisselen over vergunningverlening aan bedrijven die ruimtelijke ontwikkeling in de weg kan staan.

De kansen en knelpunten voor woningbouw werden besproken tijdens een werkbezoek van de gedeputeerde aan Amsterdam-Noord. Het werkbezoek bestond onder andere uit een rondleiding over de NDSM-werf een bezoek aan projectbureau Noordwaarts waar een presentatie werd gegeven van de plannen voor Overhoeks en Buiksloterham waar in de komende jaren respectievelijk 4000 en 2200 woningen - worden gebouwd.