Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Prestaties zorgkantoren kunnen nóg beter

Nieuwsbericht, 16-2-2006

In het jaar 2004 hebben zorgkantoren hun taak beter uitgevoerd dan in 2003.

Dat schrijft Ross aan de Tweede Kamer. De staatssecretaris ziet echter ruimte voor verdere verbetering; waar zorgkantoren nu `ruim voldoende' scoren, ziet Ross liever een `goed' en een `zeer goed'.

Het College toezicht zorgverzekeringen (CTZ) noemt in het `Algemeen rapport uitvoering AWBZ 2004' enkele verbeterpunten voor de zorgkantoren. Het gaat daarbij vooral om de uitvoering van de eigen bijdragen, de administratieve organisatie en de controle op de levering van toegezegde zorg. Om de controles op het leveren van zorg te verbeteren, stelt staatssecretaris Ross vanaf 2006 jaarlijks 3,1 miljoen euro beschikbaar.

Eerder maakte Ross bekend dat de concessies van alle zorgkantoren met drie jaar worden verlengd tot 2009. De verbeterde prestaties hebben een belangrijke rol gespeeld bij deze beslissing. Het is voor het eerst dat de prestaties van de zorgkantoren meespelen in de verlenging van de concessie. Hiermee wil Ross zorgkantoren stimuleren om in te spelen op de marktwerking en om passende zorg in te kopen voor cliënten.