Time : 4:37:36 PM
Date : Thursday, February 16, 2006
Sender Name: Centraal Museum Utrecht Dick Bruna Huis

Opening dick bruna huis: een thuis voor Nijntje

(met videomateriaal)

Utrecht - Nederland,16 februari 2006
De wereldberoemde ontwerper en tekenaar Dick Bruna heeft vanaf vandaag zijn eigen museum. De opening is vanmorgen om 10 uur verricht door prinses Laurentien der Nederlanden in het bijzijn van Dick Bruna. Dick Bruna's konijntje 'nijntje' is in 50 jaar tijd uitgegroeid tot een internationale
bekendheid als personage in kinderboeken én als design icoon. Dick Bruna's volledige oeuvre heeft nu een vaste plaats in het dick bruna huis in Utrecht.

Het volledige werk van Dick Bruna
Nijntje, het getekende konijntje van Dick Bruna (geb. Utrecht, 1927), is het meest bekende karakter van Dick Bruna. Haar boekjes werden in meer dan 40 talen vertaald en nijntje staat in de top tien van de belangrijkste Nederlandse exportproducten. Dick Bruna begon zijn artistieke carrière als ontwerper van boekomslagen in zijn vaders uitgeverij, waarvan in het dick bruna huis een selectie is te zien. Ook ontwierp hij affiches, briefkaarten, prenten en vele kinderboeken. In de permanente tentoonstelling voor volwassenen en kinderen zijn alle kinderboekenpersonages van Dick Bruna te zien, waaronder nijntje. Het dick bruna huis is onderdeel van het Centraal Museum, het oudste stedelijke museum van Nederland.

Videomateriaal beschikbaar van de opening op 16 februari Ter gelegenheid van de officiële opening op 16 februari door Prinses Laurentien der Nederlanden stelt het Centraal Museum u televisiemateriaal ter beschikking. Het materiaal bevat zes onderdelen: beelden van de stad Utrecht, beelden van de opening door de Nederlandse prinses, beelden van de persconferentie en interview met Dick Bruna over het museum, beelden van Dick Bruna aan het werk in zijn atelier, beelden van het interieur en exterieur van het dick bruna huis en beelden van het Centraal Museum waartoe het dick bruna huis behoort.

Het videomateriaal is gratis verkrijgbaar op http://idtv.datiq.net Het materiaal is beschikbaar van 16 februari t/m 16 maart. U kunt daar inloggen met username: brunahuis en password: miffy4us. U kunt deze beelden vrij gebruiken voor uw montage. Voice-over teksten bij de videobeelden zijn beschikbaar op www.centraalmuseum.nl/pers

Voor meer informatie
www.dickbrunahuis.com
press officer dick bruna huis: Catrien Schreuder,
cschreuder@centraalmuseum.nl
of +31-6-18880419 of +31 30 2362311 tijdens kantooruren

URL: http://www.dickbrunahuis.com http://www.centraalmuseum.nl/pers
http://idtv.datiq.net