Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

16-2-2006

468 Burgers hebben zich aangemeld voor het Burgerplatform 'Klimaat en energiebesparing' van VROM. Dit is een nieuw Burgerplatform van VROM waarin burgers zich buigen over energiebesparing. VROM selecteert uiteindelijk 24 deelnemers. De deelnemers vormen een representatieve afvaardiging van de samenleving. Het Burgerplatform Klimaat en energiebesparing komt op 9 maart voor het eerst bijeen. VROM heeft van 30 januari tot en met 14 februari 2006 burgers geworven.

In Europees verband is afgesproken om het energieverbruik in huizen omlaag te brengen. Ook de Nederlandse regering stimuleert om energiebesparing. Eén van de vragen voor VROM is hoe huizenbezitters en huurders kunnen worden gemotiveerd om hun huizen energiezuiniger te maken. De overheid kan natuurlijk allerlei voorschriften verzinnen, maar wat is praktisch en haalbaar? En hoe kun je mensen belonen die in hun huis energiebesparende maatregelen nemen? Het Burgerplatform gaat op zoek naar antwoorden op de vraag hoe de overheid het aantrekkelijker kan maken om in huizen energie te besparen.

Programma
De deelnemers gaan twee avonden en twee zaterdagen aan de slag. Op de zaterdagen zijn er excursies die een beeld geven van de energieproblemen in woningen. Op de twee avonden stellen de deelnemers de adviezen op. De deelnemers krijgen na de laatste bijeenkomst een vergoeding van 250 euro. De reiskosten voor het openbaar vervoer zijn uiteraard voor rekening van VROM.
De bijeenkomsten zijn op:

* donderdag 9 maart ('s avonds),

* zaterdag 8 april,

* zaterdag 22 april en

* een dag in juni (2e of 3e week)

Als u op de hoogte wilt blijven van het nieuwe Burgerplatform, volg dan de ontwikkeling via de link http://www.vrom.nl/burgerplatform. U kunt zich ook aanmelden voor de digitale nieuwsbrief over beleid met burgers. Stuur dan een e-mail aan beleidmetburgers@minvrom.nl onder vermelding van 'ontvangst digitale nieuwsbrief'.

Zie ook


* Dossier Beleid met burgers