Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland. * District NW-Veluwe

P E R S B E R I C H T

POLITIEDISTRICT NOORD-WEST VELUWE

16 februari 2006

Politie Elburg start met campagne "Niets er in . Niets er uit !

De politie in Elburg start in de komende week (vanaf 20/2) een preventie-campagne om auto-inbraken tegen te gaan. Onder het motto "Niets er in . Niets er uit ! ", controleert de politie geparkeerde auto's of ze wel of niet zijn afgesloten en of er waardevolle goederen in de auto zijn achtergelaten. Na de controle wordt er een speciale flyer achter de ruitenwisser achtergelaten met de aantekeningen "PRIMA" of "FOUT". De politie maakt de aantekening "prima" wanneer de auto is afgesloten en er geen waardevolle goederen in de auto liggen, de aantekening "fout" volgt wanneer de auto niet is afgesloten of wanneer er waardevolle goederen in de auto zijn achtergelaten.

De politie wil met de campagne het aantal autokraken in Elburg terug te dringen, door de auto-eigenaren meer bewust te maken van hun eigen mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van auto-inbraken. De buit bij de auto-inbraken is heel divers, maar auto-inbrekers hebben wel vaak extra belangstelling voor de audi(radio)apparatuur, CD's, telefoons, laptops en vooral ook dure elektrische gereedschappen uit bedrijfsbusjes.

De politie adviseert om de "frontjes" van audioapparatuur mee naar binnen te nemen en de bedrijfsbusjes te voorzien van een beveiligingssysteem. Het dure gereedschap kan men merken (ingraveren) om bij het aantreffen van een buit de eigenaar te kunnen achterhalen.

100 maal per jaar Uit een analyse blijkt dat de auto-inbraken in de gemeente Elburg de afgelopen jaren uiteen liepen van 71 in 2003 tot een forse uitschieter van 201 in het jaar 2002. Daartussen liggen het aantal auto-inbraken in de gemeente Elburg ieder jaar zo rond de 100 stuks. De meeste inbraken werden geregistreerd in de woonkern Elburg en dan met name in de woonwijk Oostendorp. Het preventie-project wordt tijdens de dagelijkse surveillances uitgevoerd en richt zich in eerste instantie dan ook op de woonwijk Oostendorp, omdat daar de meeste inbraken werden geregistreerd. Na een evaluatie in het voorjaar wordt bezien of de campagne naar andere woonkernen kan worden uitgebreid.

Op- en afritcontroles

Naast deze preventiecampagne houdt de politie in de nachtelijke uren op- en afritcontroles langs de A28 om potentiële autokrakers af te schrikken en daders met een inbraakbuit of inbreekgereedschap te betrappen. De gemeente Elburg ondersteunt de campagne met een spandoeken met de aanduiding van het campagnemotto "Niets er in . Niets er uit !. "

Nadere informatie: Bureau Communicatie Persvoorlichting Bert Top 055 - 548 60 58 ---- --