NV NOM, Investerings- ontwikkelingsmaatschappij voor Noord- Nederland

Color Wings BV wint het EI VAN COLUMBUS

16 ferbuari 2006 - Color Wings BV uit Emmen heeft dit jaar samen met Ten Cate Advanced Textiles BV uit Nijverdal Het ei van Columbus 2006 gewonnen in de categorie "duurzame productie-technologie". De wedstrijd om het Ei van Columbus, een prijsvraag voor innovatie en duurzaamheid, is uitgeschreven door zeven gezamenlijke ministeries. De prijs, bestaande uit een wisseltrofee en een geldbedrag van EUR 12.500,- is aan Color Wings en Ten Cate Advanced Textiles op 14 februari tijdens een feestelijke bijeenkomst in theater 't Spant te Bussum uitgereikt door de ambassadeur Duurzame Ontwikkeling, Ton Boon von Ochsee voor hun gezamenlijke inzending Digitale Liquidjet Textielveredeling. De Sint Nicolaasschool uit Haren (Gr) heeft daarbij met haar weergave van de inzending van Color Wings en Ten Cate het Jeugd-Ei van Columbus gewonnen voor de meest artistieke presentatie.

Color Wings BV is een innovatief bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van digitale textielprintsystemen. Color Wings ontwikkelt op basis van haar eigen modulaire inktjettechnologie een digitaal systeem, dat geschikt is voor het spuiten van allerlei vloeistoffen t.b.v. het bedrukken en veredelen van textiel. Het is de bedoeling dat met dit systeem zowel milieuvriendelijke inkten als allerlei andere vloeistoffen zeer nauwkeurig en met snelheden tot 3000 m2 per uur op de textielbanen kunnen worden opgebracht. Deze ontwikkeling ligt precies in de richting die Ten Cate Advanced Textiles ook voor ogen heeft. De Investerings-en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (N.V. NOM) heeft in september 2005 aan Color Wings risicodragend kapitaal beschikbaar gesteld via het VKF III fonds. De NOM is uiteraard zeer content met het behalen van deze prijs van haar participatie.

Ten Cate Advanced Textiles BV, dat onderdeel is van Koninklijke Ten Cate, een beursgenoteerd bedrijf met ca. 3600 werknemers en vestigingen over de hele wereld, is gespecialiseerd in het coaten en veredelen van weefsels, zodat deze materialen van een speciale eigenschap worden voorzien. Eindproducten zijn bijvoorbeeld water- en vuilafstotende weefsels voor tenten en veiligheidsweefsels voor de beroepskledingmarkt

Deze belangrijke innovatie op het gebied van coating- en veredelingsprocessen kan tot aanzienlijke besparingen leiden op het gebied van energie- en watergebruik. Ten Cate streeft onder meer in samenwerking met Color Wings naar milieuvriendelijke productiemethoden in de grafische- en textielindustrie d.m.v. een verdere ontwikkeling van een digitale textielveredelings-technologie, waarbij de op te brengen vloeistoffen (verfstoffen of chemicaliën) met hoge snelheid direct op de juiste plek kunnen worden opgebracht. Dit proces zal naar verwachting aanzienlijke kosten besparen en mogelijkheden creëren voor het maken van nieuwe producten en is daardoor ook economisch gezien heel aantrekkelijk.

Koos Hindriks, directeur eigenaar van Color Wings reageerde op het winnen van de prijsvraag door te stellen: "de schrijver Godfried Bomans memoreerde eens dat de mooiste beloning voor creatieve geesten ligt in het woord erkenning."