Provincie Overijssel

Succesvolle projecten voor weidevogels voortgezet

In 2006 wordt het project natuurproductiebetaling weidevogels door de provincie voortgezet. Het project wordt evenals in 2005 uitgevoerd door Landschap Overijssel.

Natuurproductiebetaling is een aanvullend instrument op beheersovereenkomsten (Subsidieregeling Agrarisch Natuurbeheer) en vergroot de inpasbaarheid van weidevogelbeheer op het boerenbedrijf. Natuurproductiebetalling houdt in dat agrariërs een vergoeding van ⬠68,- kunnen krijgen voor elk succesvol legsel van de weidevogelsoorten die het moeilijk hebben (grutto, tureluur, wulp, slobeend, zomertaling, kemphaan, watersnip).

Dit is alleen mogelijk in alle in Natuurgebiedsplannen begrensde ânieuwe natuurâ en beheersgebieden met een weidevogeldoelstelling. Natuurproductiebetaling is effectiever als in de directe omgeving ook beheersovereenkomsten worden gesloten (hogere overlevingskans kuikens). Bij agrariërs, die kunnen aantonen dat ze op hun bedrijf ook een beheersovereenkomst hebben gesloten, wordt daarom de vergoeding per succesvol legsel verhoogd tot â¬100,-. Uiteraard is natuurproductiebetaling alleen mogelijk op percelen waar geen beheersovereenkomst is gesloten.

Voor nadere informatie en aanvraagformulieren kunt u terecht bij het Groenloket Overijssel (0900-202 14 92) bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur (euro 0,35 per gesprek) of www.groenloketoverijssel.nl.

Koplopersproject weidevogelboeren

Het project Koplopers weidevogelboeren heeft in 2005 een vliegende start gemaakt. In de IJsseldelta hebben 49 boeren extra maatregelen genomen om het broedsucces van kritische weidevogelsoorten, zoals grutto en tureluur, te verbeteren.

In Overijssel zijn de gebieden, waar nog relatief veel kritische soorten weidevogels voorkomen, zoals grutto en tureluur, begrensd als beheersgebied of nieuwe natuur voor weidevogels. Dit betekent dat hier beheersovereenkomsten mogelijk zijn voor weidevogels. Dit levert tot nog toe onvoldoende resultaat op. Daarom is de provincie Overijssel in 2005, in navolging van het landelijke project Nederland-Gruttoland, gestart met het project Koplopers weidevogelboeren. Dit project is gericht op boeren met een goede weidevogelstand. In dit project nemen boeren aanvullende maatregelen gericht op het verhogen van het broedsucces en de kuikenoverleving. Dit houdt bijvoorbeeld in dat bij het maaien stroken gras langer blijven staan, zodat weidevogelkuikens hier voedsel en een veilige plek kunnen vinden. In 2005 hebben 49 boeren op in totaal 125 hectare vluchtstroken laten staan en op 30 ha voorbeweid voor de weidevogels. Dit is een goede start. Ter vergelijking: aan het project Nederland-Gruttoland deden 53 boeren mee. In 2006 is het doel dit project verder uit te breiden.

Belangstellende agrariërs kunnen alleen meedoen als het een aaneensluitend/samenhangend gebied betreft van minimaal 100 ha (van één of meerdere boeren), waar minimaal 15 broedparen van grutto, tureluur en/of wulp aanwezig zijn.

Voor (potentiële) deelnemers worden er 5 bijeenkomsten belegd:Â
* Woensdag 1 maart 9.30 in de Veenhof, Kamperveen: voor Kamperveen en Kampereiland

* Maandag 6 maart 9.30 het Trefpunt, Mastenbroek: voor Haatland, polder Dronthen en Zalk.

* Vrijdag 10 maart 9.30 het Trefpunt Mastenbroek: voor Cellemuiden, Zuiderzeepolder en Mastenbroek Noordoost.

* Maandag 13 maart 13.30 het Trefpunt Mastenbroek: voor Mastenbroek Zuidwest en de Pieper

* Dinsdag 7 maart 9.30 Café-Restaurant Luttenberg, Luttenberg: voor Salland.

Belangstellenden uit andere gebieden zijn ook welkom, mits ze aan de criteria kunnen voldoen. Tijdens deze bijeenkomsten kunt u de aanvraagformulieren voor 2006 indienen. Aanvraagformulieren en nadere informatie is beschikbaar via internet www.overijssel.nl.