Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA 's-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk
ARBO/KON/2005/95549

Onderwerp Datum
Rapport `Werken aan samenwerking' van de 16 februari 2006
Inspectie Werk en Inkomen

Hierbij ontvangt u het rapport `Werken aan samenwerking' van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI).

IWI heeft onderzoek gedaan naar de invulling van de overlegverplichting die geldt voor certificatie en keuringsinstellingen (cki's).
Cki's moeten bij hun taakuitoefening onderling overleg plegen over een juiste en zoveel mogelijk uniforme toepassing van relevante procedures, onderzoeksmaatstaven, richtlijnvoorschriften en normen.
De algemene slotconclusie is dat de wettelijke overlegverplichting zinvol is en voldoende wordt nageleefd.
Het onderzoek van IWI leidt daarnaast tot de volgende deelconclusies:

- De cki's hebben voldoende kennis van de overlegverplichting en er bestaat een groot draagvlak van de overlegverplichting;

- Voor ieder werkveld is er een voor alle cki's toegankelijk overlegplatform waarin de cki's een juiste en zoveel mogelijke uniforme toepassing relevante procedures, onderzoeksmaatstaven, richtlijnvoorschriften en normen kunnen realiseren;
- De cki's geven voldoende uitwerkingen en invulling aan de overlegverplichting;
- Onduidelijkheden en knelpunten in de uitvoering worden op structurele wijze geïnventariseerd;

- De afspraken die gemaakt worden tussen de cki's worden op gestructureerde wijze in- en uitgevoerd;

- De meeste betrokkenen zijn tevreden over de samenwerking tussen de cki's.

IWI plaatst de volgende kanttekeningen:

- De doeltreffendheid van een aantal overleggen kan nog verbeterd worden. Dit betreft ondermeer het openbaar maken van afspraken, organisatie van het overleg en informatietoedeling tussen cki's.

- Op de werkvelden "hijskranen" en "kraan- en heimachinisten" zijn de betrokkenen niet afdoende tevreden over de samenwerking.

2 ARBO/KON/2005/95549

In reactie hierop merk ik op dat het de taak van de betrokken partijen zelf is om vanuit hun eigen verantwoordelijkheid de overlegverplichting invulling te geven. Indien een betrokken belanghebbende van mening is dat er onvoldoende informatie door de cki beschikbaar gesteld is, staat het hem vrij dit vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid bij de cki aan te kaarten. Dit past in de lijn van meer ruimte voor maatwerk en eigen verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers.
Voor het werkveld "kraan en heimachinisten" blijkt uit het nader rapport van IWI dat deze kanttekening niet gedeeld wordt door de cki. Voor het werkveld "hijskranen" loopt inmiddels een verbetertraject.

Concluderend stel ik vast dat de bestaande overlegverplichting zinvol is en dat er op dit moment goed wordt samengewerkt tussen de cki's.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)

Bijlage: IWI-rapport `Werken aan samenwerking'