FNV

Jongeren de dupe van doorgeschoten flexibilisering in supermarkten

Vandaag publiceert de Commissie Gelijke Behandeling een rapport over haar onderzoek in de supermarktbranche. De Commissie is terecht kritisch over het arbeidsmarktbeleid in de supermarkten.

De afgelopen jaren trok FNV Bondgenoten meermaals aan de bel over de geringe kansen op volwaardige banen voor jongeren en over het wegwerken van ouder en duurder personeel, van fulltimers en werknemers met vaste contracten. De klacht van CNV-J bij de Commissie sluit hierop goed aan. De uitspraken van de Commissie kunnen helpen om de supermarktbranche tot verandering te brengen.

Jongeren krijgen in de supermarkten zelden of nooit een contract voor 32 uur of meer per week. Ook een contract voor onbepaalde tijd wordt zelden aangeboden. Na een of twee verlengingen van een tijdelijk contract wordt een jongere van 19 of 20 jaar te duur gevonden en krijgt geen verlenging meer. De Commissie oordeelt nu dat de wet geen rechtvaardiging biedt voor dit automatisme van het niet verlengen. Dat geeft munitie voor onze pogingen om deze praktijk te veranderen, meent Jos Brocken, bestuurder van FNV Bondgenoten, de grootste vakbond in de supermarktbranche.

Ook een steun in de rug vindt Brocken het advies van de Commissie om juist in het geval van tijdelijke contracten een opleiding te bieden aan jongeren om kans op werk te houden. Als jongeren in de supermarkt al nauwelijks de kans krijgen op een volwaardige baan waarmee zij een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen, dan worden hun kansen er met het verstrijken van de tijd niet altijd beter op. Zeker als zij geen vakdiploma bezitten.

Een andere nuttige opmerking van de Commissie betreft de noodzaak om de ervaringen in de supermarktbranche te gebruiken in de evaluatie van de Wet Flex en Zekerheid die binnenkort op de politieke agenda in Den Haag staat. Brocken:Eenzijdige flexibiliteit en vogelvrijheid van bepaalde tijders past niet in het evenwicht dat in de wet is gezocht. De Commissie wijst er niet voor niets op dat nog eens goed moet worden gekeken naar hoe de Flexwet kan uitpakken in een branche als deze, met veel jongeren, parttimers en tijdelijke contracten.

Het rapport van de Commissie bevat volgens Brocken meer waardevolle uitspraken. We gaan het met bijzondere aandacht bestuderen. Het geeft ons mogelijk extra kansen in de juridische ondersteuning van jonge vakbondsleden die menen dat er op onrechtmatige manier onderscheid wordt gemaakt naar leeftijd. Toch ziet Brocken een betere weg om tot verandering te komen. Juridische procedures zijn voor jongeren vaak mosterd na de maaltijd. Als je samen een weg afsluit, ontstaat er weer een sluiproute door inventief gebruik van andere mogelijkheden. De oorzaak van de huidige praktijk ligt veel meer in de moordende concurrentie in de branche. Het ene supermarktbedrijf wil het andere overtreffen onder andere door verlaging van personeelskosten. Er is een spiraal ontstaan waarin de flexibiliteit is doorgeschoten. Wie niet meedoet wordt te duur. Het is een gezamenlijk probleem. De branche houdt zichzelf gevangen, maar kan zichzelf ook bevrijden. Het wordt hoog tijd dat we met de organisaties in de branche de koppen bij elkaar steken. Onze opdracht is om een gezamenlijke bodem te leggen in de flexibilisering van arbeid en om jongeren een beter perspectief te bieden in de supermarkt.

Hoewel officiële cijfers ontbreken schat FNV Bondgenoten dat er in de supermarktbranche 200.000 mensen werken. Gezamenlijk bezetten zij bijna 100.000 volledige banen. Niet meer dan 20% is fulltimer. Ongeveer de helft is hulpkracht of parttimer met een klein contract voor bepaalde tijd. Rond 50% van de werknemers is jonger dan 20 jaar.
---