Gemeente Den Helder

16-02-2006
Risicokaart online

Sinds 7 februari is de risicokaart van de provincie Noord-Holland online. Deze kaart geeft inzicht en informatie over de risicos in de hele provincie Noord-Holland en dus ook Den Helder. De kaart is te vinden op www.risicokaart.noord-holland.nl.

Vandaag de dag willen veel mensen weten welke risicos er zijn in hun woon- en leefomgeving. Daarnaast zijn gemeenten als gevolg van de wet Rampen en Zware Ongevallen verplicht hun inwoners over de risicos en mogelijke gevolgen te informeren.
Daarom hebben alle gemeenten in Noord-Holland en de provincie Noord-Holland de risicos geïnventariseerd en samengevoegd tot een duidelijk overzicht, de zogenoemde risicokaart. U kunt deze kaart via internet bekijken.

Wat staat er op de kaart?
De risicokaart informeert over veiligheidsrisicos in uw woon- en leefomgeving, die kunnen leiden tot rampen en zware ongevallen. Op de risicokaart worden risico's getoond die betrekking hebben op verschillende soorten mogelijke rampen:

- bedrijven waar gevaarlijke stoffen aanwezig zijn. Dit zijn stoffen waarvan het gebruik, het transport of de opslag risicos met zich meebrengt. Het kan gaan om explosiegevaar, brand, giftigheid of radioactiviteit;

- transportroutes voor gevaarlijke stoffen (over weg, water, spoor en door buisleiding);

- overige risicos (luchtvaartongeval, ongeval op water, verkeersongeval op land, verstoring van de openbare orde, paniek in menigte, aardbeving, overstroming, tunnelongeval, natuurbrand).

Naast deze risicos worden ook kwetsbare objecten weergegeven. Dit zijn gebouwen waar veel mensen komen en gebouwen waar niet-zelfredzame mensen (zieken, ouderen, kinderen) aanwezig zijn, die bij een zwaar ongeval of ramp extra hulp nodig hebben. Hierbij kunt u denken aan zorginstellingen, scholen, sporthallen en winkelcentra.

Regelmatig controleren
De informatie die in de risicokaart wordt getoond, is gebaseerd op de gegevens die in de afgegeven vergunning worden vermeld. Het rijk, de provincie of de gemeente controleren deze bedrijven regelmatig en passen, waar nodig, de vergunning aan. Wijzigingen in de vergunning zijn terug te vinden in de in de risicokaart getoonde gegevens.

Meer informatie
De risicokaart kunt u vinden op de website
www.risicokaart.noord-holland.nl. Meer informatie over de risicokaart kunt u vinden op de volgende websites:

www.veiligdenhelder.nl,

www.risicokaart.nl,

www.noord-holland.nl,

www.minbzk.nl,

www.rampenbeheersing.nl,

www.slagenvoorveiligheid.nl.

Heeft u geen internet, maar wilt u wel de kaart bekijken, dan kunt u een afspraak maken met onze ambtenaar Openbare orde en veiligheid de heer G. Ingelse, telefoon (0223) 678 606.