Partij van de Arbeid


Den Haag, 16 februari 2006


Vragen van het lid Van Dam (PvdA) aan de

minister van Justitie


met betrekking tot het nieuws dat de Amerikaanse justitie gegevens van Nederlandse gebruikers van de Internetzoekmachine Google wil vorderen.


1) Is het u bekend dat justitie in de VS de zoekgegevens van internetzoekmachines heeft opgevraagd ?


2) Is het correct dat het in dit geval ook om de zoekopdrachten van Nederlandse gebruikers van deze zoekmachines kan gaan?


3) Is er hier volgens u sprake van een vordering van persoonsgegevens zoals bedoeld in de Wet Bescherming Persoonsgegevens?
Zo ja, is deze wet dan ook van toepassing op deze vordering?
Zo nee, kunt u ons garanderen dat de gegevens niet tot individuen zijn terug te leiden?


4) Kan een buitenlandse overheidsorganisatie zonder tussenkomst van de Nederlandse overheid persoonsgegevens vorderen van Nederlandse burgers? Kunt u verduidelijken of er verschil bestaat tussen gegevens die zich in Nederland bevinden, gegevens die zich elders binnen de EU bevinden en gegevens die zich buiten de EU bevinden en of het verschil uitmaakt of het een EU-lidstaat betreft of een staat buiten de EU?


5) Kan een buitenlandse overheidsorganisatie zonder tussenkomst van de Nederlandse overheid gegevens vorderen over het internetgebruik van Nederlandse burgers, indien deze gegevens niet tot individuen te herleiden valt, zoals gebruikte zoektermen en gevonden websites bij een zoekmachine?
Zo ja, vindt u het acceptabel dat een buitenlandse overheidsorganisatie het internetgebruik en daarmee de interesses van het Nederlandse volk in kaart kan brengen en kan analyseren?
Kunt u verduidelijken of er verschil bestaat tussen gegevens die zich in Nederland bevinden, gegevens die zich elders binnen de EU bevinden en gegevens die zich buiten de EU bevinden en of het verschil uitmaakt of het een EU-lidstaat betreft of een staat buiten de EU?


6) Biedt de bestaande wetgeving afdoende bescherming aan Nederlandse Internetgebruikers tegen het gebruik van persoonsgegevens of gegevens over internetgebruik door buitenlandse overheden, zowel Europese als niet-Europese?
Vindt u de bestaande situatie acceptabel of acht u aanpassing van de regelgeving nodig om de gegevens van Nederlandse burgers beter te beschermen?


Trouw, 8 februari 2006, Google-zaak / Amerika wil weten hoe de wereld surft op Internet.