Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Joldersma en Buijs over een cannabis-apohteek

Kamerstuk, 16-2-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2659532

Antwoorden van de minister op de vragen van de Kamerleden Joldersma en Buijs (beiden CDA) over een cannabis-apotheek (2050607540).

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het bericht dat Groningen een cannabis-apotheek wil? 1)

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Zijn de plannen van de gemeente Groningen in overeenstemming met de regelgeving zoals die rond de legale verstrekking van medicinale cannabis zijn afgesproken?

Antwoord 2
Ja. De plannen zijn niet in strijd met de Opiumwet en evenmin met het Enkelvoudig Verdrag over Verdovende Middelen uit 1961 van de Verenigde Naties.

Vraag 3
Waarin verschillen de plannen in Groningen van de huidige verstrekking van medicinale cannabis?

Antwoord 4
Is in deze plannen sprake van een `echte' apotheek die zich specialiseert in de legale verstrekking van medicinale cannabis of van een illegale coffeeshop?

Vraag 3 en 4
Het gaat in deze situatie niet om een apotheek die alle geneesmiddelen verstrekt. Het betreft wel een apotheek, maar een die uitsluitend medicinale cannabis op recept verstrekt. Het gaat niet om een coffeeshop.
Sinds de WOG is gewijzigd en marktwerking mogelijk is, zijn er allerlei initiatieven voor nieuwe apotheekvormen ontstaan. Een apotheek die zich in cannabis specialiseert is dan ook mogelijk. Dat past in het huidige systeem. De apotheek is dan ook een echte apotheek die uitsluitend legale cannabis aflevert, net als elke andere apotheek.

Antwoord 5
In hoeverre voldoet de Stichting Medicinale Cannabis die de apotheek wil exploiteren aan de eisen die aan een `echte' apotheek worden gesteld?

Vraag 5
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de betreffende locatie in de stad Groningen bezocht. Op grond hiervan en van de overige beschikbare informatie is de Inspectie tot de conclusie gekomen dat deze apotheek nog niet aan alle eisen voldoet en dat derhalve nog geen opening kan plaatsvinden.

1) de Volkskrant, 2 februari 2006