Socialistische Partij

SP wil koopkrachtcompensatie, kabinet houdt poot stijf

16-02-2006 * SP-Kamerlid Jan de Wit heeft vandaag in de Tweede Kamer een motie ingediend met een dringend verzoek aan de regering om compensatie te geven aan al die groepen waarvoor een verstoring van het koopkrachtbeeld is opgetreden.

Het kabinet beloofde voor 2006 een koopkrachtverbetering voor nagenoeg iedereen. Dat deze belofte niet is waar gemaakt blijkt uit massale reacties uit het land. Mensen hebben de SP laten weten er per 1 januari 2006 juist fors op achteruit te zijn gegaan. De hoge zorgpremies en het vervallen van de werkgeversvergoeding zijn de grote boosdoeners, maar ook de lage of ontbrekende zorgtoeslag en de belasting die betaald moet worden over de inkomensafhankelijke premie, zorgen er voor dat mensen er per saldo op achteruit zijn gegaan.

Mensen zijn er niet alleen qua inkomen fors op achteruit gegaan, maar ook de energierekeningen zullen per 1 januari met 7,5 procent stijgen. De SP ziet een ernstige verstoring van het koopkrachtbeeld voor grote groepen mensen: gepensioneerden, uitkeringsgerechtigden, ambtenaren, voormalig particulier verzekerden, gezinnen met kinderen boven de 18 jaar, arbeidsongeschikten, anderhalfverdieners en kleine zelfstandigen.

Jan de Wit De Wit diende vandaag in de Tweede Kamer een motie in met een dringend verzoek aan de regering om compensatie te geven aan al die groepen waarvoor een verstoring van het koopkrachtbeeld is opgetreden. Minister de Geus van Sociale zaken ziet hiervoor geen reden, omdat er volgens het kabinet al sprake is van een evenwichtig koopkrachtbeeld. Volgende week zal de Tweede Kamer over dit SP-voorstel stemmen.

Een ander probleem zijn de grote groepen die onnodig veel inkomensafhankelijke premie betalen, omdat ze uit meerdere bronnen inkomsten ontvangen. Dit zijn de AOW'ers met een aanvullend pensioen, maar ook andere groepen zoals arbeidsongeschikten met een hiaatverzekering, mensen met een lijfrenteverzekering en anderen met een
combinatie van inkomsten uit verschillende bronnen.

De SP heeft ervoor gepleit dat de mensen waarbij te veel premie wordt ingehouden vanwege inkomsten uit twee bronnen, hun teveel betaalde premie terug krijgen. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid heeft toegezegd hier aan tegemoet te willen komen.