Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie

Persbericht

Nieuw wapen in de 30-km zones

Bavel,

BAVEL - Stickers met `30-km dank u', en dan geplakt op de duobak. Als reminder voor het autovolk. Bavel heeft de primeur, misschien wel een landelijke, zegt wethouder Van Blerck. Ze had wel even tegenwind van de dienst Afvalservice.

Wethouder Anke van Blerck heeft toevallig zowel verkeersveiligheid als afvalservice in portefeuille. Die twee heeft ze met advies van haar amtenbaren op ludieke wijze weten te combineren. Gisteren presenteerde ze haar vondst, op basisschool de Toermalijn in Bavel. Het dorp heeft de primeur, wie wil kan op het stadskantoor of bij de plaatselijke supermarkt een sticker afhalen. Een ronde verbodssticker, compleet met rode rand: `30-km dank u', staat erop. De sticker is bedoeld voor op de duo-bak. Het ding zou op de kant moeten worden geplakt waar de handgrepen zitten, zodat het verkeer een extra waarschuwing meekrijgt, zeker als de bakken in een rij aan de stoep staan.
De kinderen van de groep 8 van de Toermalijn en basisschool de Spindel kregen als eerste de stickers mee naar huis. Afvalservice moest, zei Van Blerck, wel even overtuigd worden. Want het beplakken van de bakken is eigenlijk uit den boze. Maar uiteindelijk gaf Afvalservice groen licht, allemaal omwille van de verkeersveiligheid. Het gaat om een proef van een half jaar. Daarna worden de resultaten geëvalueerd en wordt de stickeractie mogelijk ook in andere dorpen, buurten en wijken ingevoerd.
Wijkagent Loek Oerlemans is enthousiast: "Dit is een mooie actie. Eén keer in de week, als de bakken worden buitengezet, nog een keer waarschuwen. Een exta hulpmiddel om de dertig-kilometer zone onder de aandacht te brengen."
Want er wordt nog steeds te hard gereden in dergelijke zones, in Bavel bijvoorbeeld in de Kerkstraat en de Pastoor Doenstraat. Bavel staat zeker niet alleen met zijn pleidooi voor meer verkeersveiligheid in de 30-zones in het dorp, met vooral kinderen en ouderen aan de rollator als gevreesde slachtoffers. De 30-km zones die de afgelopen tijd uit de grond zijn gestampt, leiden vaak tot discussie. Dergelijke zones zijn voor de critici niet meer dan een schijnveligheid. Wethouder Van Blerck over de vraag of ze een fiasco zijn: "Er zit veel rijksgeld in en de gemeenten doen enthousiast mee. De 30-km-zones kunnen we nu ook niet opeens afbreken. Dat zou kapitaalvernietiging zijn."
Van Blerck is er wel voorstander van dat de handhaving anders georganiseerd wordt. Nu ligt de handhaving nog bij de politie. Van Blerck vindt dat handhaving een zaak van de gemeente moet worden. "Dan zijn we niet meer afhankelijk van de politie en kunnen we zelf bepalen waar en hoe gecontroleerd wordt en ook het boetegeld houden. De Tweede-Kamer beslist daarover, er tekent zich al een meerderheid af." De 12-jarige Sanne vindt het best mooi, stickers plakken op het glimmende plastic van de duobakken. Ze woont aan de Jan Oomenstraat in Bavel. Op de vraag of er hard gereden wordt, antwoordt ze: "Best wel."

De fractie van Leefbaar Breda is enthousiast over de stickeractie. Maar de partij stelt wel vragen aan B en W over de route naar Nieuw Wolfslaar. Want dat is volgens de partij een `zeer gevaarlijke fietsroute voor de scholieren'. De snelheid moet er omlaag, en snel, vindt de partij.

Klik hier voor nadere info over ...