Ministerie van Buitenlandse Zaken

geven aan bestrijden van terrorisme en corruptie

MINBZ: Bangladesh moet prioriteit geven aan bestrijden van terrorisme en corruptie

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

16 februari 2006

MINBZ: Bangladesh moet prioriteit geven aan bestrijden van terrorisme en corruptie


- Nederland zegt steun toe aan Bangladeshi hulporganisatie voor onderwijs en water -

Goed bestuur en bestrijding van corruptie en terrorisme moeten topprioriteit zijn voor de regering van Bangladesh. "Gebrek aan goed bestuur, corruptie en terrorisme ondermijnen de verdere economische en sociale ontwikkeling van Bangladesh", is de boodschap die minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) tijdens haar bezoek aan Bangladesh heeft afgegeven aan de regering. Minister Van Ardenne voerde onder meer gesprekken met premier Begum Khaleda Zia en de ministers van Buitenlandse Zaken en Financiën. Nederland heeft veel waardering voor de vooruitgang die Bangladesh boekt als het gaat om het halen van de Millennium Ontwikkelingsdoelen in 2015; alle kinderen in de klas, meer mensen toegang tot veilig drinkwater, terugdringen van kindersterfte, ze liggen allemaal binnen handbereik. Bangladesh kent een stabiele economische groei, spant zich in voor meer regionale samenwerking en zet wereldwijd militairen in voor vredesoperaties. Bangladesh kan van deze positieve ontwikkelingen veel meer profiteren, wanneer het land beter wordt bestuurd, de mensenrechten worden gerespecteerd en het geweld wordt teruggedrongen.

De regering en oppositie zouden niet langer de confrontatie moeten zoeken, maar met elkaar de dialoog moeten aangaan. Dit is ook in het belang van vrije en eerlijke verkiezingen volgend jaar. Van Ardenne verwelkomt de terugkeer van de grootste oppositiepartij in het parlement na maandenlange afwezigheid en protestdemonstraties. "Het is nu het moment om de politieke spanning te verminderen door de discussie over de versterking van de democratie aan te gaan.", heeft minister Van Ardenne tegen regering en oppositie gezegd.

Het bezoek van minister Van Ardenne stond, naast de politieke dialoog, in het teken van water, onderwijs, gezondheidszorg en versterking van de private sector. Nederland ondersteunt Bangladesh al jaren in deze sectoren. Zo helpt Nederland bij het realiseren van nieuwe landaanwinning (de Char's) en het bewoonbaar maken van deze eilanden. Van Ardenne: "We zien mensen hun eigen land bewerken, meisjes en jongens naar school gaan, waar tien jaar geleden nog water was. Het is mooi dat Nederland hier financieel en met kennis van waterbeheer aan kan bijdragen, ook voor de ontwikkeling van nieuwe eilanden."

Nederland gaat via de hulporganisatie BRAC de komende vijf jaar helpen om meer dan 8,5 miloen mensen in Bangladesh te helpen aan schoon drinkwater en 17,6 miljoen mensen in dit partnerland te voorzien van sanitaire voorzieningen. Met het programma is 53 miljoen euro gemoeid. Op dit moment heeft 25% van de Bangladeshi geen toegang tot schoon drinkwater en slechts 1/3 van de bevolking beschikt over sanitaire voorzieningen.

Van Ardenne heeft vandaag aan de hulporganisatie BRAC ook toegezegd 14,3 miljoen euro extra te willen bijdragen aan hun succesvolle onderwijsprogramma voor de komende 3,5 jaar. BRAC verzorgt onderwijs voor kinderen met een handicap of afkomstig uit etnische groepen die in het reguliere onderwijs geen kansen krijgen. Met de extra Nederlandse bijdrage kunnen nog meer kinderen uit deze specifieke groepen naar school en profiteren zij van kindgericht en kwalitatief goed onderwijs. Daarnaast zullen in samenwerking met de overheid trainingen voor leerkrachten worden gegeven en kan een voorlichtingspogramma voor jongeren van start gaan over HIV/aids, kindhuwelijken, drugs en dergelijke.