Gemeente Weert

Verklaring Hoofdstembureau voor de verkiezing van de leden van de raad van de gemeente Weert

Op 23 januari 2006 om 16.00 uur is het hoofdstembureau voor de verkiezing van de leden van de raad van de gemeente Weert (7 maart 2006) in vergadering bijeen geweest, om de ingediende kandidatenlijsten te onderzoeken.

Geconstateerd is dat alle ingediende kandidatenlijsten voldoen aan de eisen van artikel I2 van de Kieswet. Er zijn geen verzuimen geconstateerd.

De constateringen van het hoofdstembureau zijn vastgelegd in bijgevoegd proces-verbaal (model I1) gedateerd 23 januari 2006, getekend door de 4 leden en de voorzitter van het hoofdstembureau.

Op 26 januari 2006 om 16.00 uur is het hoofdstembureau voor de verkiezing van de leden van de raad van de gemeente Weert (7 maart 2006) in openbare vergadering bijeen geweest, om een besluit te nemen over de geldigheid van de ingeleverde kandidatenlijsten. Geen van de lijsten werd ongeldig verklaard. Er zijn geen bezwaren ingebracht door bij de vergadering aanwezige kiezers.

Het besluit tot geldig verklaring van de ingeleverde kandidatenlijsten is vastgelegd in bijgevoegd proces-verbaal (model I4) gedateerd 26 januari 2006, getekend door de 4 leden en de voorzitter van het hoofdstembureau.

Vervolgens kan worden vastgesteld dat de door het hoofdstembureau openbaar gemaakte kandidatenlijst van het CDA identiek is aan de door het CDA zelf ingediende kandidatenlijst. Derhalve is geen sprake van een door het hoofdstembureau gemaakte fout met betrekking tot de vermelding van de plaatsnamen van CDA-kandidaten op de lijst.

De door de heer Egging gemaakte verwijzing naar een "vergelijkbare" situatie in de gemeente Venlo gaat mank, omdat in Venlo een fout werd gemaakt bij het overnemen van de plaatsnaam, zoals deze stond vermeld op de kandidatenlijst. De woonplaats van één van de kandidaten werd daar abusievelijk gewijzigd in de gemeentenaam.

Tegen het besluit van het hoofdstembureau waarbij de ingediende kandidatenlijsten geldig werden verklaard (proces-verbaal I4) kan, binnen 4 dagen na dagtekening van het besluit, beroep worden aangetekend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Geconstateerd is dat hiervan geen gebruik is gemaakt.

De Kieswet biedt verder geen juridische mogelijkheden die kunnen leiden tot wijziging van de ingediende en vastgestelde kandidatenlijsten.

De voorzitter van het hoofdstembureau voor de verkiezing van de leden van de raad van de gemeente Weert,

Mr. J.M.L. Niederer.

Datum: 16 februari 2006


---- --