Gemeente Leiden

Maatregelen kinderboerderij en dierenweides

Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) voert de afschermplicht voor pluimvee in heel Nederland in. De afschermplicht houdt in dat er geen contact mag zijn tussen pluimvee en wilde vogels. De snelle verspreiding van het virus via zwanen naar onder andere Duitsland, vormt hiertoe de aanleiding. De minister laat het onderscheid tussen hoogrisicogebieden en laagrisicogebieden vervallen. Ook is er geen onderscheid meer tussen maatregelen voor hobbydieren binnen en buiten de bebouwde kom. Op de kinderboerderij in de Merenwijk in Leiden en andere dierenweiden in de stad was al met dit 'afschermen' rekening gehouden. Op maandag 20 februari wordt de afschermplicht officieel van kracht en voldoen de Leidse locaties aan deze plicht. Met de afschermplicht wordt beoogd direct contact tussen het pluimvee en wilde water(trek)vogels te voorkomen. Dit kan door de dieren op te hokken. Maar ook is het mogelijk om de buitenuitloop of een deel daarvan in stand te houden door het aanbrengen van netten, die aan de bovenzijde echter ondoorlaatbaar moeten zijn afgedicht tegen het risico van insleep via uitwerpselen van wilde vogels. Beide maatregelen worden in Leiden toegepast.

Dode vogels

Vrijzwemmende en overvliegende (water)vogels, die voor het overgrote deel beschermd zijn en uiteraard niet opgehokt kunnen worden, worden ook in de stad soms dood aangetroffen. De doodsoorzaak is niet altijd direct vast te stellen. Die doodsoorzaak kan, maar hoeft geen vogelgriep te zijn. Als u ergens een dode (water)vogel vindt, is het verstandig het dier niet aan te raken of zelf weg te halen, maar dit zo snel mogelijk te melden. Overdag kunt u dit melden bij het Servicepunt Woonomgeving, tel.: 071-5165501. Buiten kantooruren kan contact opgenomen worden met de politie, tel.: 0900-8844. Na melding wordt het dode dier zo snel mogelijk opgehaald en onderzocht om de doodsoorzaak vast te stellen.

Loslopende hanen en kippen

Op verschillende plekken in Leiden bevinden zich loslopende hanen en kippen in de openbare ruimte. Deze veroorzaken overlast. De gemeente is op diverse plaatsen al enkele weken bezig deze overlast te bestrijden door het wegvangen van de dieren. Als de maatregelen i.v.m. de vogelgriep nog verder aangescherpt worden - bijvoorbeeld door het instellen van een vervoersverbod - wordt het steeds moeilijker de overlast te bestrijden. Daarom stelt de gemeente alles in het werk om de komende dagen 'zwerfpluimvee' weg te vangen. De dieren zullen zoveel mogelijk worden herplaatst.

Hobbykippen
Sommige burgers houden zelf enkele stuks pluimvee, de zogenoemde. hobbydieren. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor het treffen van de juiste maatregelen. De gemeente vraagt burgers geen pluimvee los te laten in de openbare ruimte. Dat veroorzaakt overlast en maakt het voor de gemeente lastig het zwerfpluimvee weg te vangen.

Actuele informatie
Op de websites van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (Ministerie van LNV): www.minlnv.nl of www.hetlnvloket.nl staat de meest actuele informatie over vogelgriep. Het infoloket van LNV is telefonisch bereikbaar via: 0800-2233322.

Nadere informatie:
Frits van der Sluis, afdeling natuur- en milieueducatie, tel. (06) 54324062

---- --