Gemeente Tilburg

Datum
20 januari 2006

Bouwplan Goirkestraat akkoord

De monumentencommissie is akkoord gegaan met het ontworpen bouwplan voor de Goirkestraat 141+143+145, de zogenaamde Smariuslocatie. Ook de Welstandscommissie heeft op 18 januari 2006 ingestemd met de architectonische uitwerking van het plan.

Voorgeschiedenis
Het betreft een bouwplan met een lange voorgeschiedenis. Jarenlang stonden de monumentale panden aan de Goirkestraat leeg en ontstond er overlast door illegaal gebruik en ongedierte. Ook de bodem was verontreinigd. De gemeente heeft om die overlast te verhelpen de panden aangekocht, een saneringsplan opgesteld en een ontwikkelaar voor de locatie gezocht. Inmiddels is de grond schoongemaakt, de grondwatersanering loopt nog steeds. Toen de projectontwikkelaar failliet ging, heeft de gemeente drie partijen gevraagd een plan te schetsen. In het voorjaar van 2005 is gekozen voor een ontwerp.

Inmiddels is het plan diverse keren besproken in de monumentencommissie, waarna de commissie op 13 januari jongstleden een (voorwaardelijk) positief advies heeft gegeven. Vervolgens heeft ook de Welstandscommissie op 18 januari 2006 ingestemd met de architectonische uitwerking van het plan.

De plannen
Het bouwplan (z.o.z.) omvat 4 (koop-)woningen. Drie daarvan worden als het ware gebouwd achter de gevel aan de Goirkestraat die nu gestut wordt. De vierde woning komt tegen deze 3 woningen aan te staan, op de hoek met de Lambert de Wijsstraat. Alle vier de woningen hebben (stads)tuinen. Aan de kant van de Lambert de Wijsstraat komt een ingang voor autoŽs, alle vier de woningen hebben op het eigen terrein een parkeerplaats.

De vervolgprocedure
Het bouwplan is inmiddels formeel ingediend en past binnen het bestemmingsplan. Waarschijnlijk kan de gemeente op redelijk korte termijn de bouwvergunning verstrekken. De bouwvergunning wordt gepubliceerd op de gemeentepagina in de Tilburgse Koerier. Als belanghebbende kunt u dan eventueel een bezwaarschrift indienen.

De ontwikkelaar gaat het bouwplan na vergunningverlening verder uitwerken, een aannemer zoeken en de woningen te koop zetten. Indien de belangstelling voor de koopwoningen goed is, wordt er waarschijnlijk voor deze zomer gestart met de bouw.

Meer informatie?
Heeft u vragen over het bouwplan of de bezwaarmogelijkheden? Dan kunt u contact opnemen met projectleider Ton van der Leun van de gemeente Tilburg. Hij is bereikbaar via 013 542 86 17. Heeft u interesse in de woningen? Dan kunt u bellen met projectontwikkelaar BOZ uit Diessen, telefoon 0497 57 20 09.

---- --