Landelijke Studenten Vakbond


Actie tegen mensenrechtenschendingen in Wit-Ruslan

Op donderdag 16 februari voert de Amnesty International Studentengroep Amsterdam op de dam in Amsterdam actie tegen mensenrechtenschendingen in Wit-Rusland, ook wel de laatste dictatuur van Europa genoemd. Amnesty International zal voor het publiek in beeld brengen hoe het Wit-Russische regime met haar critici omgaat; opsluiting, bedreigingen, en zelfs verdwijningen zijn beproefde middelen om andersdenkenden aan te pakken.

De laatste Europese dictator, Alyaksandr Lukasjenko.

Wit-Rusland wordt al negen jaar geregeerd door een dictator, Alyaksandr Lukasjenko. De mensenrechtensituatie in Wit-Rusland is de afgelopen jaren sterk verslechterd. Kritische geluiden van oppositieleden, journalisten en maatschappelijke organisaties worden onderdrukt door willekeurige detentie, intimidatie en beperking van de vrijheid van meningsuiting. Ook zijn een aantal critici, waaronder twee leidende oppositieleden, verdwenen. Lukasjenka lijkt de druk met het oog op de naderende presidentsverkiezingen op 19 maart 2006 nog verder op te voeren.

De Amnesty International Studentengroep Amsterdam zal van 11:00 tot 14:00 demonstreren bij de ambassade van Wit-Rusland in Den Haag, op het Anna Palownaplein. Door aandacht te vragen voor (het gebrek aan) persvrijheid in dat land, alsmede door rapporten aan te bieden over de mensenrechtenschendingen, poogt Amnesty een verbetering in de situatie te bewerkstelligen. Hierbij maakt ze deel uit van een internationale samenwerking, die elke maand op de 16e dag actie voert, handtekeningen verzamelt, en de slachtoffer van de mensenrechtensituatie in Wit-Rusland herdenkt.

Daarnaast organiseren de studentengroepen Amsterdam van Amnesty International de komende maand een liftwedstrijd naar de grens met Wit-Rusland. Op de weg hierheen zullen er met verschillende acties, in Amsterdam, Berlijn, Warschau en in Bialystok (aan de grens met Wit-Rusland) aandacht worden gevraagd voor de vrijheid van meningsuiting. De details van de liftwedstrijd zijn te vinden op www.canigetaright.org.