D66

Bijdrage Fatma Koser Kaya aan het Algemeen overleg over discriminatie.

16 februari 2006

Geachte Voorzitter,

We praten vandaag over twee zaken namelijk discriminatie in het uitgaansleven en discriminatie op de arbeidsmarkt.

Als het gaat over discriminatie in het uitgaansleven dan ben ik blij met de goede resultaten die er geboekt zijn door projecten zoals het Panel deurbeleid van Radar in Rotterdam en vergelijkbare initiatieven in andere steden. Ook de voorlichting die aan jongeren gegeven wordt werpt vruchten af.

In die zin deel ik dus de conclusie die minister Verdonk trekt dat de preventieve activiteiten de voorkeur hebben boven de repressieve aanpak.

Maar vervolgens lees ik niet wat de minister dan van plan is te doen om te zorgen dat die goede aanpak landelijk ingezet gaat worden.

Wat gaat u doen om de goede ervaringen te verspreiden? En worden de ervaringen die uit de losse projecten worden opgedaan nu omgezet in structurele verbeteringen? Dat is immers een van de grote problemen die de RMO onlangs constateerde.

Projecten die korte tijd lopen en succes hebben maar die vervolgens gestopt worden zonder dat er iets structureels voor in de plaats is gekomen zodat men alle opgedane ervaring en succes weer verliest.

Zo komt nu uit de projecten naar voren dat horecagelegenheden een helder en objectief deurbeleid moeten voeren. Wordt dit bijvoorbeeld vertaald naar de aanvraag voor de vergunning? Pas als je een helder geformuleerd deurbeleid hebt krijg je je vergunning?

Zo zou je meerdere ervaringen in vaste structuren kunnen inbedden. Graag een reactie van de minister hierop.

Dan de discriminatie op de arbeidsmarkt. Dit is een heel groot probleem. Deze minister voert een restrictief toegangbeleid als het gaat om de toegang tot Nederland. Maar zij is minder herkenbaar op een ander deel van haar portefeuille: wat gebeurt er als mensen hier eenmaal legaal zijn, hun inburgeringsexamen hebben afgelegd en dan merken dat ze niet voor vol worden aangezien? Of hier zelfs geboren zijn en nog steeds niet als Nederlander worden gezien?

Ik hoor u niet over de discriminatie op de arbeidsmarkt terwijl u wel erkent dat betaalde arbeid één van de beste manieren is om succesvol te integreren. Waarom horen we u niet hierover? U kiest voor een helder profiel en maakt een hele krachtige indruk. Waarom zet u die kracht niet in voor de aanpak van discriminatie op de arbeidsmarkt? Vorig jaar leek u er nog niet van overtuigd te zijn dat er in Nederland wordt gediscrimineerd. Bent u er zelf inmiddels echt van overtuigd dat dit een groot probleem is? Onderkent u de urgentie om dit probleem op te lossen? Ik verwacht van u echt meer ambitie. Minister van Boxtel heeft zijn politieke lot verbonden aan het halveren van de werkloosheid onder allochtonen en het is hem gelukt. Gaat u de uitdaging aan om voor dit laatste oogstjaar van het kabinet ook een getal te noemen? De economie trekt aan, we moeten nu de kansen grijpen want de problemen zijn groot. Binnen nu en 20 jaar is er zonder allochtonen een tekort van ongeveer 23% op de arbeidsmarkt.

Zelfs bij hoogopgeleide allochtonen is de werkloosheid ongeveer 3x zo hoog als onder hoogopgeleide autochtonen. Arbeid is de integratiemotor waardoor vooroordelen verdwijnen. Ik geloof niet in nog meer regels en straffen. Laten we eerstde bestaande wetten eens consequent toepassen.

VNO heeft toegegeven dat er gediscrimineerd wordt en inmiddels zijn we zelfs zo ver dat de gemeente Nijmegen het anoniem solliciteren gaat invoeren. Ik vind dat echt de wereld op zijn kop. Alsof je je voor je naam moet schamen!

D66 ziet een grote rol weggelegd voor het onderwijs. Zeker als je kijkt naar het MBO dan kan een school nog veel meer betekenen dan tot nu toe. Laat stagebegeleiders zich garant stellen naar de bedrijven waar leerlingen stage gaan lopen. Een stagebegeleider staat dan persoonlijk garant voor de kwaliteiten en motivatie van een leerling. En als die leerlingen die kwaliteiten of motivering nog niet heeft dan wordt daar aan gewerkt. Ook dienen schotten tussen het VMBO, het MBO en de arbeidsmarkt te verdwijnen.

Verder wil ik het kabinet vragen na te denken over manieren waarop scholen ook na het behalen van het diploma een rol kunnen spelen voor hun oud-leerlingen. Laat leerlingen niet zo maar los maar treedt bijvoorbeeld op als referentie bij sollicitatie en begeleidt oud-leerlingen bij hun sollicitatieprocedure.

Het LBR deed de suggestie om discriminatie toe te voegen aan artikel 4 van de arbo-wet. Daardoor wordt discriminatie aangemerkt als een ongewenste omgangsvorm en moet er ook preventief beleid voor worden ontwikkeld.

Verder verwacht ik van de overheid een veel actievere rol als het gaat om het geven van het goede voorbeeld. De overheid is een belangrijke opdrachtverstrekker aan het bedrijfsleven. Verbind voorwaarden aan zo'n opdracht die gericht zijn op het verbeteren van de arbeidsmarktpositie van allochtonen. Geef opdrachten bijvoorbeeld alleen maar aan bedrijven die actief beleid voeren om meer allochtonen in dienst te krijgen. Daarvoor zou een keurmerk ontwikkeld kunnen worden door bijvoorbeeld VNO en het MKB.

Vanzelfsprekend moet dan de overheid ook het goede voorbeeld geven als werkgever. Er is nog steeds geen spraken van een evenredige vertegenwoordiging van etnische minderheden binnen de overheidsdiensten. Wat denkt u daaraan te gaan doen? Ook vakbonden en werkgeversorganisaties zouden het voorbeeld kunnen geven door te zorgen voor een goede afspiegeling binnen hun eigen instellingen.

D66 verwacht in algemene zin een veel actievere houding van dit kabinet. We stellen terecht veel eisen aan mensen. Dat mag ook. Allochtonen zijn geen zielige mensen die je moet pamperen. Maar dan moet men er wel van op aan kunnen dat de overheid zich ook hard inspant om ervoor te zorgen dat niemand vanwege discriminatie buiten de boot valt.

Tweede termijn

Ik moet toegeven dat voor het eerst met allochtone organisaties en bedrijven wordt gesproken. Behalve cijfers bij een project met asielzoekers heb ik geen concrete cijfers gehoord.

Aangegeven wordt dat de ingezette trajecten ten doel hebben: wat zullen de concrete resultaten zijn? Als dat het geval is dat kunt u ook cijfers noemen of in ieder geval zeggen: binnen 5 jaar is de werkloosheid onder allochtonen gelijk aan de werkloosheid onder autochtonen. Dat is ambitie!

1-3-2006 15:06