Gemeente Den Haag

Bij museum Beelden aan zee

De fietsenstalling aan de Strandweg bij het museum Beelden aan Zee is compleet vernieuwd. Het nieuwe onderkomen is ontworpen door kunstenaar John Körmeling. Wethouder Bruins verricht op maandag 20 februari a.s. de officiële opening van de fietsenstalling. De vernieuwing van de stalling is onderdeel van het project Fiets & Stal, een samenwerking van Biesieklette, Stroom Den Haag en de gemeente Den Haag.

Fietsenstalling Strandweg
De fietsenstalling aan de Strandweg in Scheveningen bestaat voor een groot deel uit glas dat "steeds mooier wordt als het zand er tegenaan schuurt". Het huisje is voorzien van oplichtende teksten met de woorden FIETS, SPAAK, VRIEND, VERSE LUCHT, OOK VOOR UW BANDEN. De stalling is ontworpen door de Nederlandse kunstenaar John Körmeling (1951). Zijn kunstwerken zijn inmiddels over de hele wereld te vinden, van Japan tot Canada en nu dus ook in Den Haag.

Open
De fietsenstalling aan de Strandweg wordt geëxploiteerd door Biesieklette. De stalling is van april tot en met september dagelijks geopend. Buiten het seizoen is de stalling alleen op zondag open. Meer informatie over openingstijden en tarieven is te vinden op de website www.biesieklette.nl.

Fiets & Stal
Fiets & Stal is gestart in 1999. In het project worden bestaande beheerdersruimten van bewaakte fietsenstallingen vervangen en een aantal nieuwe bewaakte stallingen ingericht. Het doel is een functionele stalling te maken die ook een meerwaarde heeft voor de directe omgeving. Deze meerwaarde wordt bereikt door de beheerdersruimte te laten ontwerpen door een aantal bekende kunstenaars. De compleet ingerichte huisjes vormen met elkaar een gevarieerde beeldenroute in de stad. Inmiddels zijn er in Den Haag acht te vinden. Ook hebben kunstenaars mobiele stallingen ontworpen die kunnen worden gebruikt bij evenementen en als seizoensstalling. Meer informatie over Fiets & Stal en andere fietsprojecten in Den Haag is te vinden op www.denhaag.nl/fietsvoorop! en www.stroom.nl.

Prijs
Eén van de andere fietsenstallingen staat aan het eind van de Boulevard, ontworpen door FAT, een ontwerperscollectief uit Londen. Recent ontvingen zij in Engeland een prestigieuze prijs voor 'best public project'. TPG post nam het Fiets & Stal huisje op in de serie postzegels die onlangs is verschenen. Ter gelegenheid hiervan opent Stroom Den Haag op 4 maart a.s. om 17.00 uur een tentoonstelling van deze kunstenaars.

UITNODIGING
Op maandag 20 februari a.s. opent wethouder Bruins de Biesieklette stalling aan de Strandweg bij het museum Beelden aan Zee. Vertegenwoordigers van de media zijn hierbij van harte welkom.

Het programma:
13:30 uur Welkomstwoord Herman de Graaff, directeur Stichting Biesieklette
13:35 uur Openingstoespraak Bruno Bruins, wethouder VBM 13:45 uur Toespraak door Arno van Roosmalen, directeur Stroom Den Haag
13:55 uur Openingshandeling (oplaten van ballonnen) 14:10 uur Borrel in Paviljoen De Witte
15:00 uur Einde