Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

27 januari 2006

Magic Ice Madurodam

Voorbereidingen Chinese ijssculpturen van start

Van donderdag 16 februari tot en met zondag 7 mei 2006 vindt er in Madurodam een spectaculaire expositie plaats: 'Magic Ice Madurodam'. Een team van twintig Chinese ijskunstenaars uit Harbin (Volksrepubliek China) zal de komende week van start gaan ruim 2000 ijsblokken om te toveren in enorme sculpturen.

Rembrandt in stad van ijs

In de expositiehal van Madurodam zal een stad van ijs verrijzen met karakteristieke Nederlandse en Chinese gebouwen, zoals het Haagse Binnenhof met de Gouden Koets, een drakenboot en zelfs een kleine 'afhaalchinees' en een glijbaan voor de kinderen. In het kader van Rembrandt's 400e geboortejaar wordt er ook een levensgrote Nachtwacht uit ijs gebeeldhouwd.

Het wordt ijzig koud in Madurodam. De expositie vindt plaats in een hal van zo'n 1000 m², waar de temperatuur permanent op -10 °C wordt gehouden door grote koelaggregaten. Op dit moment is de temperatuur in de hal zelfs al gedaald tot -16 °C voor het conserveren van de ijsblokken. Het dragen van warme kleren wordt aangeraden. Bij de ingang van de hal worden bodywarmers te leen aangeboden.

Voorbereidingen
De ijsblokken, afkomstig uit Groot-Brittannië, staan al klaar in Madurodam. Zij hebben elk een afmeting van 100 x 50 x 25 cm. Eén ijsklomp weegt al gauw 125 kg; in totaal wordt er zo'n 250 ton ijs gebruikt. Ook zijn de Chinese ijskunstenaars al in Madurodam aangekomen. Volgende week wordt de eerste hand aan het ijs gelegd. Het ruige voorwerk gebeurt met behulp van kettingzagen, om vervolgens met verschillende soorten beitels de details aan te brengen. Gekleurde tl-buizen in de ijsbeelden zorgen uiteindelijk voor een sprookjesachtig lichteffect.

Openingstijden
'Magic Ice Madurodam' is te zien van 16 februari t/m 7 mei 2006. Madurodam is gedurende de expositie dagelijks geopend: 09.00 - 18.00 uur (23 maart t/m 7 mei 09.00 - 20.00 uur). Entreeprijzen: volwassenen E 12,50; kinderen 3-11 jaar E 9,00; kinderen 0-2 jaar gratis en 65+ E 11,50. Voor de expositie wordt geen toeslag gerekend. Een souvenirgids met uitleg over en foto's van de beelden is te koop bij de kassa en in de souvenirshop.


---



Ingezonden persbericht