Socialistische Partij

SP :: Nieuws :: Berichten

Donderdag Dienstenrichtlijn D-Day

10-02-2006 * Aanstaande donderdag stemt het Europees Parlement over de omstreden Dienstenrichtlijn van voormalig Eurocommissaris Frits Bolkestein. De SP, andere linkse partijen, maatschappelijke organisaties en vakbonden voeren al twee jaar oppositie tegen deze mega-liberalisering van het dienstenverkeer. Met deze richtlijn zouden buitenlandse bedrijven in elke lidstaat aan het werk kunnen zonder dat zij zich veel van de binnenlandse regels aan hoeven trekken.

HO! Niet zo! Het voorstel leidt tot een race naar de bodem: grote bedrijven zullen in heel Europa hun diensten gaan aanbieden vanuit een postbusonderneming in de landen met de zwakste regelgeving.

Woensdag bereikten sociaal-democraten en christen-democraten een compromis over een wijzigingsvoorstel op die richtlijn die volgens hen de ergste pijn weg zou nemen. De SP is van mening dat het hier vooral om een cosmetische ingreep gaat en de kern van de dienstenrichtlijn - onverantwoorde liberalisering - intact laat.

Dinsdag demonstreert de SP dan ook zij aan zij met de Europese vakbonden tegen deze dienstenrichtlijn en tegen het zwakke compromisvoorstel. Na stemming in het Europees Parlement moeten de lidstaten zich over de dienstenrichtlijn buigen en zullen we in Nederland de druk op de regering opvoeren. Donderdag is D-day voor de Dienstenrichtlijn, maar het laatste woord zal dan nog niet zijn gesproken.
Zie ook:
* Dienstenrichtlijn.nl
* Demonstreer mee!