Gemeente Tiel


Jongeren debatteren over vrijwilligerswerk en stages

Op donderdag 16 februari 2006 doen leerlingen uit 4 vmbo van het RSG Lingecollege in Tiel mee aan een Lagerhuisdebat met als thema vrijwilligerswerk en maatschappelijke stages. De centrale vraag is: wat brengt jou in beweging om iets voor een ander te doen? Het debat is een vervolg op de deelname van de leerlingen aan de landelijke Make a Difference Day (MADD) in december 2005. Het debat is een initiatief van de gemeente Tiel in samenwerking met RSG Lingecollege, locatie vmbo Teisterbantlaan.

Waarom dit thema?
Iets doen voor een ander. Meer naar elkaar omkijken. Actief bijdragen aan de samenleving. Dit zijn termen die met de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) bij gemeenten de kern van maatschappelijk beleid gaan worden. Vrijwilligerswerk speelt hierbij een belangrijke rol.
Het is belangrijk dat ook jongeren bijdragen aan de samenleving. Jongeren leren het beste hoe de maatschappij in elkaar zit door zelf actief mee te doen. Dit is ook één van de speerpunten in het Lokaal Preventief Jeugdbeleid van de gemeente Tiel.

Maatschappelijke stages
Om jongeren te laten ervaren hoe de maatschappij in elkaar zit, is op een aantal scholen bij wijze van proef de maatschappelijke stage geïntroduceerd. Het RSG Lingecollege, locatie Teisterbantlaan, heeft in dit verband meegedaan aan de landelijke Make a Difference Day (MADD). In december vorig jaar organiseerde een 4-vmbo klas een groot feest voor licht verstandelijk gehandicapten. Door dit initiatief hebben de leerlingen ervaren wat het betekent om iets voor een ander te doen.

Lagerhuisdebat
Tijdens het debat gaan de leerlingen met elkaar in discussie over wat de maatschappelijke stage hen heeft opgeleverd. Ook krijgen zij de kans om hun ervaring te delen met de Tielse politiek. Enkele Tielse politici hebben hun medewerking toegezegd. Net als bij het Lagerhuisdebat op televisie is er een echte jury. De jury bestaat uit de heer Cees Anker (wethouder jeugdbeleid gemeente Tiel), mevrouw Bertine Spekman (vrijwilligerssteunpunt Mozaïek) en mevrouw Bregje Verhoeven (docent maatschappijleer RSG Lingecollege).

februari 2006