Verbond van Verzekeraars

Belangrijke rol voor Fraudeloket in strafzaak

De rechtbank in Zutphen heeft eind januari de verdachten van een groot aantal brandstichtingen in de Achterhoek veroordeeld tot gevangenisstraffen van drie jaar en dertig maanden. Bij deze zaak, die in de pers veelal werd aangeduid als de Achterhoekse pyromaan, heeft het Bureau Justitiële Zaken van het Verbond een coördinerende rol vervuld voor de gedupeerde verzekeraars.

De rol van het Bureau Justitiële Zaken, waar ook het Fraudeloket van verzekeraars is ondergebracht, was met name gericht op het onderhouden van de contacten met de Officier van Justitie en het Bureau Slachtofferhulp. Daarnaast is er in de onderzoeksfase veel overleg geweest met het onderzoeksteam van de politie en tot slot heeft het bureau flink gelobbyd voor aandacht voor de stichting Meld Misdaad Anoniem, omdat er grote onrust was ontstaan in Doetinchem en omgeving.

Omvangrijke schade
De schade van de brandstichtingen die de twee verdachten in ruim een jaar tijd hebben gepleegd, is groot en wordt geschat op 3,5 miljoen euro. De totale (uitgekeerde) schade voor betrokken verzekeraars ligt op ruim 1,7 miljoen euro.
Opvallend in het vonnis, dat eind vorige maand door de rechtbank Zutphen bekend werd gemaakt, is de toevoeging bij de bekendmaking van de schade. Dit betekent niet alleen een financiële strop voor de direct betrokkenen, maar het kan uiteindelijk resulteren in een verhoging van de verzekeringspremie van eenieder die verzekerd is. De betrokken verzekeraars hebben overigens besloten geen civiele procedure te starten om de uitgekeerde schade te verhalen op de verdachten.

Verzekerd!, februari 2006