Zelfstandigheid in gedrang

Stichting hulphond

Zelfstandigheid en zelfredzaamheid van mensen met een lichamelijke functiebeperking acuut in gedrang door nieuwe zorgverzekeringswet.

Stichting Hulphond Nederland en Stichting De hond kan de was doen zijn door het ministerie van VWS erkende opleidingsinstituten die gespecialiseerd zijn in het trainen van hulphonden en mensen met een lichamelijke functiebeperking zodat hun zelfstandigheid en zelfredzaamheid in en buiten het huis sterk wordt vergroot. Per jaar bedienen de stichtingen samen circa 60 gehandicapte klanten.

Vanaf 1 januari 2006 zijn hulphonden als hulpmiddel en ondergebracht in de hulpmiddelenregeling. Tot deze datum was het College van Zorgverzekeraars CVZ verantwoordelijk voor de indicatiestelling en financiering van trainingen voor hulphonden. In december is door het CVZ een abrupt einde gemaakt aan de, tot die datum geldende, indicatie afspraken. Door Stichting Hulphond Nederland en Stichting De hond kan de was doen was een zorgvuldig en goed functionerend indicatieprotocol opgesteld. Hierbij werd de medische indicatie uitgevoerd door de, door het CVZ ingehuurde, externe partij Argonaut en de praktische indicatie door de opleidingsinstituten.

Sinds 1 januari 2006 is deze regeling ondergebracht bij de ca. 56 zorgverzekeraars. Dit betekent dat de stichtingen met al deze partijen individuele contractonderhandelingen moeten voeren. Op dit moment is er nog veel onduidelijkheid over op welke wijze indicatie moet gaan verlopen. Bij de zorgverzekeraars is nog geen productkennis aanwezig en aanvraagprocedures zijn vrijwel nog nergens vastgelegd. Eind 2005 is een werkgroep ingesteld door Zorgverzekeraars Nederland ZN die met een voorstel moet komen hoe indicatie geregeld kan gaan worden. Tot op heden hebben de stichtingen hier nog niets over vernomen. En in de praktijk blijkt nu dat elke zorgverzekeraar haar eigen manier van indicatiestelling voorstaat.

Dit betekent concreet dat er vanaf begin december geen enkele indicatie meer is gesteld voor cliënten/hulphondgebruikers. Hierdoor zijn vanaf 1 januari 2006 geen hulphonden meer geplaatst door Stichting Hulphond Nederland en kunnen geen nieuwe teams meer worden getraind door Stichting De hond kan de was doen. De stichtingen pleiten dan ook voor een goede en zorgvuldige overgangsregeling voor hun klanten van minimaal 1 jaar einde 2006 waarin duidelijke en uitvoerbare indicatieafspraken komen en het voor (potentiële) hulphondgebruikers en opleidingsinstituten duidelijk is hoe indicatie en financiering gaan verlopen.

Wij vragen u hierbij in uw nieuwsmedium aandacht te besteden aan dit gevolg van de nieuwe zorgverzekeringswet waardoor mensen met een lichamelijke functiebeperking ernstig worden gedupeerd.

Stichting Hulphond Nederland, Willy Bos, Hoofd Fondsenwerving & Communicatie, telefoon
06 11 04 34 94 of mail: w.bos@hulphond.nl
www.hulphond.nl

Stichting De hond kan de was doen, Sanne Singer, Trainingscoördinator, telefoon 020 497 4884 of mail:
info@de-hond-kan-de-was-doen.nl
www.de-hond-kan-de-was-doen.nl